Zašto ne bismo pili kavu na praznom mjestu

Istina, teško je odoljeti opojnom mirisu koji vas privlači dok ispijate šalicu omiljene kave. Međutim, nakon savjetovanja s nutricionistima, otkrili smo da imaju nepokolebljiv odnos prema kavi prije doručka.

Nekoliko je razloga zašto je kava loša za žene, rano ujutro. Jedan od njih je povećanje kortizola, hormona koji negativno utječe na ovulaciju, tjelesnu težinu i ravnotežu hormona. Ovaj takozvani hormon stresa pomaže u regulaciji energije i održava vas budnima.

Kada ujutro pijete kavu, kad je kortizol inače visok, utječete na proizvodnju hormona i pomičete ciklus tijekom dana. To nadalje dovodi do stvaranja kortizola u tijelu čak i kad vam ne treba, na primjer, u večernjim satima kada želite zaspati.

Pijenje kave prije doručka može dovesti do crijevnih zdravstvenih problema. Kava utječe na mikrobiom crijeva i potiče proizvodnju kiseline u želucu. Ako ste skloni problemima s kiselinom, trebali biste obratiti pažnju na to da li se simptomi pogoršavaju dok pijete kavu, posebno prije jela. Pored toga, hladnija kava ima 70% manje kiseline od vruće kave.

Tijekom sna izgubite određenu količinu vode, pa se osjećate slabo i pospano, iako ste zapravo samo žedni. Treći razlog je nedovoljan san, ili isprekidan san. Iako 8h zvuči kao idealna količina sna, svatko od nas je priča za sebe, i iako je 8h u osnovi dovoljno za vas, ponekad i pola sata može napraviti veliku razliku.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *