Hrana za tople ljetne dane

Salate od povrća i voća temelj su prehrane kada je toplo. Uz povrtnu salatu možete pojesti malo mladog sira s niskim udjelom masti, komad kruha od cjelovitih žitarica, jedno jaje ili komad bijelog mesa ili ribe, te piti jogurt, što je cjelovit obrok.

Salate od povrća i voća temelj su prehrane kada je toplo. Uz povrtnu salatu možete pojesti malo mladog sira s niskim udjelom masti, komad kruha od cjelovitih žitarica, jedno jaje ili komad bijelog mesa ili ribe, te piti jogurt, što je cjelovit obrok.

Kada je toplo, mediteranska kuhinja je najzdravija i ima najbolji učinak na tijelo. Priprema se brzo, ukusna je i izgleda vrlo lijepo. Kad je toplo, jedite što više ribe i morskih plodova (ako nemate kolesterol), a za čišćenje krvnih žila koristite maslinovo ulje.

Jagode, marelice, lubenice, dinje, mrkva i rajčica vaši su najjači saveznici tijekom ljetnih vrućina. Sadrže biljne pigmente koji imaju antioksidacijska svojstva i potiču pigmentaciju koja nam je potrebna kad ima puno sunca, dobra je za sprečavanje starenja kože i raka kože.

Mliječni proizvodi s malo masti osiguravaju potreban unos kalcija i vrlo vrijednih proteina. Fermentirani mliječni proizvodi poput jogurta, kefira, kiselog mlijeka, mladog sira sadrže enzime, vlakna, minerale i vitamine kao i probiotske bakterije koje su neophodne za održavanje crijevne flore i koje štite naše tijelo posebno ljeti.

Kupus, grašak i zeleni grah povrće je koje bi trebalo biti na vašem stolu što je češće moguće tijekom ovih mjeseci. Pripremite ga bez puno ulja i pirjanja, s malo ulja, po mogućnosti maslinovog, s puno začinskog bilja i drugog povrća po ukusu.

Koristite proizvode od integralnog brašna, kruha, peciva, tjestenine s dodatkom mekinja i klica. Ovi proizvodi imaju nizak glikemijski indeks, izvrsnu sitost i niži kolesterol.

Kada temperatura naglo padne, što je sada često slučaj, moramo uključiti toplije obroke. Ali nemojte odustati od povrća, kuhajte juhe. Juhu možete napraviti i tako da sve povrće stavite u blender i na kraju dodate malo kiselog mlijeka ili jogurta s malo masnoće. S komadom integralnog kruha imat ćete cjelovit obrok.

Hrana koja štetno utječe na zdravlje su rafinirani šećeri i zasićene masti, koje ne morate u potpunosti eliminirati iz prehrane, već ih smanjite.

Kad su dani izuzetno topli, gubimo puno tekućine i minerala, a najbolji i najbrži način da ih nadoknadimo jest jesti hranu koja je bogata vodom i mineralima, a to su prije svega povrće i voće.

Veliki izbor povrća u kojem možemo uživati ​​možemo pripremiti kao salatu, pruža mnogo vitamina i minerala, potrebu za grickanjem i potiče razne pozitivne učinke na naše tijelo, prije svega probavu i detoksikaciju.

Ljeti zaboravite na crveno meso, pržena i masna jela kao i na sušeno meso i konzerviranu hranu. Vrlo je važno piti puno tekućine. (Bljesak)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *