Mozak traži mnoštvo aminokiselina – Dodaj Prodaj

Mozak traži mnoštvo aminokiselina

Dijeta bogata hranom od piletine, ribe i proteina mogla bi učiniti čuda osobama s ozljedama mozga, jer nadoknađuje nagli pad aminokiselina potrebnih mozgu.

Akiva Cohen sa Sveučilišta Pennsylvania u Philadelphiji i njegovi kolege uzrokovali su oštećenje mozga kod miševa izlivanjem tekućine kroz otvor koji su im izbušili u lubanjama. Nakon sedam dana, miševi s ozljedama mozga imali su daleko niže razine lanaca aminokiselina u usporedbi sa skupinom zdravih miševa.

Tim je zatim podijelio skupinu ozlijeđenih miševa u dvije podskupine. Jednom je data obična voda, a drugoj obogaćeno BCAA ili aminokiselinama. Skupina koja ih je kasnije primila imala je normalne razine aminokiselina na pregledima i bolje je obavljala svoje zadatke. Tim dr. Cohena vjeruje da ove aminokiseline obnavljaju izgubljenu ravnotežu stvaranjem više neurotransmitera.

Američko je istraživanje u skladu s prethodnim, koje je prošle godine provela skupina talijanskih biokemičara. Naime, Simona Viljo sa Sveučilišta u Paviji i njezine kolege otkrili su da kod pacijenata s minimalnom sviješću intravenska primjena aminokiselina poboljšava sposobnost hranjenja, njegovanja i odlaska u toalet.

Znanstvenici se nadaju da će terapija aminokiselinama uskoro postati standardni tretman za osobe s oštećenjem mozga.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *