Pametno se sunčajte

Dok ovih dana uživate na suncu, zapamtite da nije dovoljno nabaviti kremu za sunčanje s što većim brojem faktora. Važno je u kakvoj ste klimi i u kakvom ste tipu kože.

Koristite dovoljno krema za sunčanje u količini da napunite čašu od 0,30 dl. Većina ljudi koristi polovicu ili samo četvrtinu preporučene količine, što smanjuje učinak SPF faktora, upozorava Američka akademija za dermatologiju.

Kremu treba nanositi 15 do 30 minuta prije izlaska na sunce i ponavljati svaka dva sata, nakon svakog kupanja i obrisati ručnikom.

Izlaganje suncu, bez obzira koliko štetno bilo, još uvijek je važno za proizvodnju vitamina D koji štiti tijelo od raznih infekcija. Može se naći i u ribljem ulju, jajima i masnim ribama poput lososa, haringe i skuše ili se može uzimati kao dijetetski proizvod.

Američki nacionalni instituti za zdravlje preporučuju sunčanje na pola sata između 10 i 15 sati na licu, rukama, nogama i leđima. Nakon tih pola sata potražite hlad, prekrijte se, stavite šešir i sunčane naočale.

Uz oznaku SPF, na pakiranju zaštitnog sredstva mora biti i UVA oznaka, koja označava faktor zaštite od UVA zračenja, a mora iznositi najmanje jednu trećinu zaštite od UVB zračenja. Supstrat u pripremi krema za sunčanje također određuje njegovu učinkovitost.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *