Zdravi zubi preduvjet su općeg zdravlja

Nema lijepog osmijeha bez puno truda i vremena. Opasnost za zube predstavlja i sporo ispijanje zaslađenih pića, čajeva i kave, ali opasnost vreba i od prirodnih bombona. Uz svakodnevnu njegu i redovite preglede, mogu se spriječiti ne samo najčešće bolesti zuba, poput karijesa i parodontitisa, već i vrlo ozbiljne bolesti.

Pravilna njega je najvažnija

Zube je potrebno četkati nakon svakog obroka, a najmanje dva puta dnevno, nakon doručka i prije odlaska u krevet. Vrlo je važno znati da se zubi ne trebaju četkati odmah nakon jela. Tijekom ovog razdoblja, zbog povećane kiselosti, zubna caklina je posebno osjetljiva, pa se može oštetiti zbog čišćenja četkicom za zube, posebno nakon konzumiranja jela koja sadrže šećer ili kiselinu, kolača i voća. Nakon jela s četkanjem zuba, pričekajte najmanje 30 minuta. Za pranje zuba trebali biste odabrati četkicu od umjetnih vlakana, koja se, za razliku od prirodnih, lako održava i brzo suši, a nije osjetljiva na razvoj bakterija. Kako bi se spriječilo oštećenje cakline, desni i doseglo sve zube, ručka mora ležati dobro u ruci, a glava četke mora biti što manja, zaobljena ili još bolje okrugla. Četka četkice nikada ne smije biti previše tvrda kako ne bi oštetila desni, ali srednje tvrda ili meka, tako da je osim čišćenja moguće masirati i desni. Nakon uporabe, četkicu za zube treba temeljito oprati i osušiti, a obavezno je zamijeniti je novom svakih šest do osam tjedana.

Pasta za zube

Kada je riječ o pasti za zube, stručnjaci preporučuju one koje sadrže fluor, koji jača i štiti zube te štiti desni i caklinu od razvoja i djelovanja štetnih bakterija. Pranje zuba trebalo bi trajati oko tri minute. Četkica treba pokriti vanjsku, zatim unutarnju površinu, što strpljivo i temeljitije, malim kružnim pokretima od desni do zuba. Tijekom pranja zuba masirajte desni laganim potezima četkice, a ne zaboravite da četkate jezik, gdje se također nakupljaju štetne bakterije.

Hrana koja je dobra za zube

Bez sumnje, zdravlje zuba mnogo ovisi o načinu prehrane, a njihov glavni neprijatelj je šećer, koji se tijekom konzumacije, zbog značajnog povećanja kiselosti, pretvara u mliječnu kiselinu, što posebno utječe na rast štetnih bakterija. Da bi zubi bili zdravi i lijepi, morate promijeniti neke navike povezane s konzumacijom slatke hrane. Prvenstveno, prisutnost šećera u hrani treba smanjiti na razumnu razinu. Za zdravlje zuba mnogo je bolje konzumirati slatkiše jednom dnevno, u kombinaciji s jednim od glavnih obroka, nego nekoliko puta dnevno. Slastice poput čokolade, lizalica, karamela, bombona i običnih žvakaćih guma treba izbjegavati, jer slađi, ljepljiviji i dulje ostaju u ustima, to je veći rizik od propadanja zuba. Najbolje bi bilo naviknuti jesti neku hranu koja prirodno čisti zube, poput jabuke ili mrkve, nakon nečeg slatkog. Sirovo voće ili povrće zahtijeva čvršće, jače i dulje žvakanje, što samo po sebi doprinosi boljem čišćenju usne šupljine i tako smanjuje rizik od karijesa.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *