Ženama treba 20 ili 30 minuta više sna

Jedna od najvažnijih funkcija sna je omogućavanje oporavka mozga, a Jim Horn, direktor Centra za istraživanje spavanja na Sveučilištu Logborough, kaže da se tijekom dubokog sna dio mozga odgovoran za pamćenje i jezik, korteks, odvaja od osjetila i ulazi u stanje oporavka.

“Što više mozga koristimo tijekom dana, više mu treba i odmora, što znači da mu treba više sna. Žene često rade više posla odjednom i vrlo su fleksibilne, što znači da koriste više mogućnosti mozga od muškaraca. Iz tog razloga. također imaju veću potrebu za snom “, objasnio je profesor Horn.

Muškarac koji ima vrlo složen posao koji uključuje donošenje niza odluka i bočno razmišljanje, također treba više sna od prosječnog muškarca, ali to je još daleko manje nego što je to slučaj sa ženama. Ženama je potrebno 20 minuta više sna od prosječnog muškarca. To je prosjek, a nekim ženama treba malo više ili malo manje od toga.

Profesor Horn vjeruje da ove različite potrebe za spavanjem mogu objasniti zašto muškarci mozgu ostare brže od ženskih mozgova. Kaže da tipična 75-godišnjakinja ima biološku dob mozga kao muškarac u dobi od 70 godina, ali znanstvenici nisu sigurni zašto je to tako. Možda je objašnjenje da ženinom mozgu treba više odmora.

“Prosječna odrasla osoba treba šest do osam sati sna noću, ali pojedinačne potrebe znatno se razlikuju. Neki mogu raditi čak i ako spavaju šest sati, a drugi ne. Ako tijekom dana niste uspavani, znači da ste dovoljno spavali.

Problem je što žene imaju veću potrebu za snom, ali ne spavaju toliko. Istraživanje na Sveučilištu u Sjevernoj Karolini pokazalo je da žene pate od nedostatka sna više od muškaraca. Dijelom je to što žene ne spavaju tako zdravo i lakše se probuditi. Trudnice mogu i spavati lošije, kao i majke male djece i žene u menopauzi. Nizozemska studija pokazala je da žene češće podcjenjuju potrebnu količinu sna.

Spavanje je najvažnije za odmor i osvježenje organizma, ali san koji je na početku noći. Nakon toga san više nije toliko dubok, a studije su pokazale da ljudi tada postaju osjetljiviji na buku iz okoline. Nakon buđenja ženama je teže opet zaspati nego muškarcima. Zanimljivo je da smo posebno osjetljivi na buku i riječi koje imaju emocionalno značenje. Tako, na primjer, ako vam netko šapuće ime ili ako majka čuje zvuk djeteta koji plače, a zanimljivo je da muškarci ne probude dijete plačuće, vjerojatnije je da ćete se probuditi nego ako netko kaže riječ koja je potpuno nevezana za vas.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *