Klikom na sliku zatvorite prozor.

 

Prvi simptom najteže BOLESTI PLUĆA se javlja na prstima: Odmah pogledajte da li primijećujete OVE ZNAKOVE

Simptomi raka pluća mogu biti veoma slični onima koje izazivaju manje ozbiljne bolesti

Tako, na primjer, učestali kašalj tipično muči asmatičare, dok redovne infekcije disajnih puteva često mogu biti samo znak oslabljenog imuniteta ili izloženosti alergenima

Međutim, ako uz to patite i od bolova u grudima, gubite apetit i kilograme bez nekog očiglednog razloga, otežano dišete i iskašljavate krv, važno je da se što pre javite ljekarima kako bi se otklonila sumnja na karcinom pluća. Posebno je opasna činjenica što karcinom pluća ne daje nikakve simptome u početku bolesti, pa ne čudi što ga nazivaju “tihi ubica”.

Važne promjene koje treba uzeti u obzir su i zadebljanja na vrhovima prstiju na rukama – čitav prvi zglob na svakom prstu može biti otečen pa i crvene boje. Ukoliko je ova promjena urođena, ukazuje na srčane mane, ali ako se iznenada pojavi, neophodno je sa se pacijent hitno javi ljekaru!

Otekli prsti mogu da ukazuju na rak, ali i na infekciju pluća ili srca.

Koža oko noktiju može izgledati sjajno ili se nokti mogu zakriviti više nego obično kada ih gledate sa strane.  Važno je obratiti pažnju na svaki mogući simptom, jer je karcinom pluća jedan od najteže izlječivih.

Leave a Reply

Your email address will not be published.