PROCES KUHANJA PRAVE TURSKE KAFE: 1 caka je ključna da bi dobili pun ukus, a rijetko ko je primjenjuje

Napitak koji je nezaobilazni dio kako jutarnje tako i dnevne rutine većine ljudi, jeste kafa. Postoji bezbroj vrsta kao što su espreso, makijato, kapućino, nes…

Ipak, najaktuelnija, a moglo bi se reći i omiljena jeste turska ili domaća kafa. Postoje razni načini za pripremu turke kafe, od kojih u velikoj mjeri zavisi i njen ukus.

Kada je riječ o originalnoj recepturi pripreme ove kafe, postoji poseban proces koji treba ispoštovati da bi se dobio pravi užitak tokom ispijanja. Prema tom receptu kafa se priprema u džezvama karakterističnog oblika čiji je donji dio širi od gornjeg.

Originalna džezva izrađena je od bakra, dok joj je unutrašnjost kalaisana.

Sastojci za dvije šoljice kafe:

10 g (dvije pune kašičice) sitno mlevene kafe

2 dl vode

šećer (po želji)

Priprema:

Džezvu sa vodom staviti na vatru da provri, zatim je skloniti sa vatre i dodati šećer (ukoliko pijete sa šećerom). Nakon toga sipati dvije pune kašičice kafe pa promiješati i vratiti na vatru da ponovo provri. Kada se pjena podigne do vrha džezve skinuti je sa vatre na kratko, pa još jednom vratiti. Sipati nekoliko kapi hladne vode, skinuti sa vatre i ostaviti oko 30 sekundi da se slegne.

Serviranje kafe obavlja se po principu da se u svaku šoljicu pre sipanja stavi po jedna kašikica pjene koja se uzima sa vrha džezve, a zatim se ravnomjerno u svaku dolije ostatak kafe.

Leave a Reply

Your email address will not be published.