OVAJ ČOVEK JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU NATO BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: Nisam sujeveran, ali ovako uvek pripremam teren! FOTO

Ako igde postoji “vaga” za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije?

Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije…, u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

Znaju to samo on i njegove hrabre kolege iz Specijalističkog tima za zaštitu od neeksplodiranih ubojnih sredstava (NUS) Odeljenja za zaštitu od eksplozivnih ostataka rata (EOR) Sektora za vanredne situacije MUP, kojima je vođa.

Marinković sa svojim timom
MARINKOVIĆ SA SVOJIM TIMOMFOTO: MUP SRBIJE

Ostali mogu samo da nagađaju dok ih obuzima strah i od pomisli na opasnosti od takve grdosije obuzima, i da mu se dive uz neizmernu zahvalnost za sve spasene živote. Jer nisu to graške znoja na licu glumca u kakvom akcionom filmu, nego život i trenutak kada se može ostati bez njega.

Nismo mogli da ga ne upitamo o tom danu kad je cela Srbija strepela. Potpuno miran, on odgovara:

– Nije mi prvi put. Učestvovao sam 2011, u uklanjanju iste ovakve bombe u Kragujevcu i 2013. u akciji uklanjanja i uništavanja nemačke avio-bombe od 1.000 kilograma zaostale iz Drugog svetskog rata koja je pronađena na Dorćolu u Beogradu. Sam prilazak bombi nije toliko opasan, ali strepnja i strah su neizostavni, jer predstoje procene stanja i njena neutralizacija.

SRBIJA IMA 13 DEMINERA

Prezizna zaduženja za tim

Ukupno za celu teritoriju, Srbija ima 13 pripadnika koji se bave ovim poslom, raspoređuju se u dvočlane ili po potrebi u višečlane timove. Konkretno na ovom zadatku bio je angažovan četvoročlani tim i svako u njemu je znao koja su mu zaduženja i šta treba da radi u svakom trenutku – kaže Mihailo Marinković.

A baš razmišljanje o trenu kada joj se oduzima ubilačka moć kod “laika” izaziva jezu. Taj sekund kad nastupi “ona ili ja”, mogućnost samo jednog pogrešnog, kobnog koraka, prizovu li u misli deminera porodicu, bližnje?

Luka Čaušić, Niš, bomba
FOTO: MUP SRBIJE

– O posledicama se uvek razmišlja, jer se ne radi samo o životu jednog čoveka nego i o svim članovima tima, ali i sredini gde se radi. Porodica razume moj posao i naravno da razmišljam o njima, ali kada sam na ovakvim aktivnostima pokušavam da ostanem maksimalno koncentrisan na posao. Nemam nikakav poseban ritual pre početka ovakvih akcija jer nisam sujeveran, ali poštujem proceduru i maksimalno sam posvećen poslu da bih sebi u pripremnim radnjama i proceni stanja bombe pripremio teren tako da idem u potpuno poznatu situaciju. Određen rizik moram da prihvatim jer radim na takvom poslu – kaže Marinković.

Posle pripremnih radnji, otkriva nam, bomba je potpuno otkopana, otkrivena i što je najvažnije identifikovana da bi se došlo do tehničkih podataka o njoj i kombinaciji upaljača kojima može biti naoružana.

 Pregledom tela bombe utvrđeno je da ima električni upaljač, kao i da ju je moguće podići i utovariti na kamion, radi transporta i uništavanja na bezbednoj lokaciji. Ali, opasnost uvek postoji i mi našim postupcima rizik smanjujemo na minimum. Neke radnje nisam mogao sam da uradim i morao je kompletan tim zajedno da radi. Osim mene, bila su tu još trojica pripadnika Specijalističkog tima NUS, kolega iz Uprave za civilnu zaštitu i upravljanje rizikom SVS MUP kojoj i ja pripadam, i dvojica kolega iz Uprave za vanredne situacije u Nišu – kaže Marinković.

demineri
FOTO: MUP SRBIJE

TIM LIDER

Neprekidno se usavršava

Mihailo je završio Vojnotehničku akademiju, specijalnost municija i minsko-eksplozivna sredstva. Tokom višedecenijske karijere pohađao je niz kurseva iz ove oblasti: osnovni i tim lider kurs za deminiranje, za otkrivanje i uništavanje neeksplodiranih ubojnih sredstava, tim lider za uništavanje NUS/EOR, osnovni protivdiverzioni, bezbednost u radu sa eksplozivnim materijama…

Objašnjava nam i da je njegovom prilasku bombi prethodila velika akcija koja je imala više od 230 učesnika, od čega 144 pripadnika MUP iz Sektora za vanredne situacije kao nosioca aktivnosti, Direkcije policije, PU Niš, SIKT i SL MUP, Odeljenja za medije i komunikacije Kabineta ministra, ali i službe Grada Niša.

– Pre početka akcije, obavljena je i priprema evakuacije i građana i materijalnih dobara iz zone opasnosti. Reč je o oko 1.300 ljudi, od čega se 1.280 samo evakuisalo, a za 20 građana bila je potrebna naša asistencija. Obavljeno je i medicinsko, protivpožarno i fizičko obezbeđenje mesta pronalaska avio-bombe. Nišlije iz naselja “Stevan Sinđelić”, iz zone opasnosti, pokazali su izuzetnu saradljivost, pa je sve kao i njihov povratak proteklo bez ikakvh problema – kaže za Novosti.

NATO bomba, bomba
FOTO: MUP SRBIJE

Ni trunke problema nije bilo ni dok je deminirao bombu u Nišu. Za njega to je samo jedan od više od 700 puta koliko je bombi “ugasio” i bio angažovan na uklanjanju i uništavanju NUS u MUP RS:

– I ukupno na više od 1.000 akcija, jer sam iste poslove obavljao i u Vojsci Srbije od 2000. do 2009. godine – kaže.

Kurir.rs/ Novosti/ S.Đ.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *