PROŠLO JE 30 GODINA OD TRAGIČNE SMRTI LEGENDARNOG TOMISLAVA IVČIĆA: Pjesme i danas žive..

Na današnji dan prije 30 godine u automobilskoj nesreći tragično je preminuo velikan hrvatske muzike Tomislav Ivčić. Nastradao je u Zagrebu.

Rođen u Zadru 1953. godine, Tomislav Ivčić je već 70-ih godina prošloga stoljeća postao jedan od najpopularnijih pjevača i skladatelja u Hrvatskoj, ali i na cijelom prostoru tadašnje Jugoslavije. 

Već u ranoj mladosti postao je jedan od najpoznatijih hrvatskih kantautora s bogatim glazbenim opusom. Stigao je u Zagreb kao srednjoškolac, ovdje upoznao buduću suprugu Slavicu, s kojom se vjenčao 1979. Dobili su troje djece – Izabelu, Kristinu i Ivana.

tomislav-ivcic03-nnn-sce-03

Foto: Dnevni Avaz/PrivatniAlbum/Facebook

U karijeri je napisao više od 200 pjesama i izdao 23 albuma prodana u više od 2 i pol milijuna primjeraka. Njegove pjesme bile su spoj popa i tradicionalnog dalmatinskog izričaja. 

img-20180303-105810-dyaonne-1

Foto: Obiteljski album

Sjajna karijera tragično je prekinuta 4. marta 1993. godine. Tomislav je svojim Mercedesom pokušao je izbjeći pješakinju koja je istrčala na kolnik. Prešao je u traku za suprotni smjer i frontalno se sudario s drugim automobilom. Pokopan je na zagrebačkom Mirogoju, a  iza njega ostali su supruga Slavica i troje djece. 

tomislav-ivcic-obitelj-vecernji-list-1991-1szoumg

Foto: Privatni album

Iako su prošle već 30 godine, njegove pjesme i dalje žive. Slušaju ih i nove generacije. Najpopularnija je ‘Večeras je naša fešta’. Pjesma koja je od objave 1986. postala neslužbena himna cijele Dalmacije, i dan-danas nezaobilazna je na veseljima, a zbog ‘Kalelarge’ mnogi su odlučili posjetiti Zadar. 

Bio je na izborima 1993. kao kandidat HDZ-a. Osvojio je mjesto, ali je poginuo iste godine Za vrijeme rata Ivčić je napisao pjesmu ‘Stop the War in Croatia’, koja je bila hit i u Australiji…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *