“Brijem BRADU SVAKI DAN OD 15. GODINE i ne prestaju da rastu iz JEDNOG RAZLOGA”: Devojka sa bradom otkrila da ovaj zdravstveni problem kod žena pravi “haos sa dlakama na licu”

Tori Sanšajn dijagnostikovan je sindrom policističnih jajnika sa 13 godina, i od tada brije dlake na licu – ali to je ne spriječava da voli samu sebe, piše Zenablic.rs.

Iako brije bradu svaki dan od svoje 15. godine i dalje se osjeća lijepom. Amerikanka Tori ima problema sa stanjem koje utiče na rad jajnika, koje može uzrokovati niz simptoma od neredovitih i obilnih mjesečnica do viška takozvanih ‘muških’ hormona.

Sve je počelo u školi, kada je na svom licu ugledala tri duge crne dlake koje je brzo počupala. Tada još nije razmišljala o tome, sve dok nisu počele još više da rastu. Brijala se svaki dan jer ju je bilo sramota, ali sada se toliko navikla na brijač da joj je to normalno.

Vremenom je Tori naučila da nema potrebe da zbog zdravstvenog problema se osjeća loše.

– Moram se da brijam svaki dan. Svaki put kad izađem u javnost moram da se obrijem. Radim od kuće tako da srećom ne moram svaki dan da izlazim, ali svakako trebalo da to radim svakodnevno – kaže Tori.

Bila je u 6. razredu kada je mama primetila da imam tri duge crne dlake na licu.

– Jako brzo sam počela da se brijem svaki dan, a u svojim ranim 20-im morala sam da naučim kako da prekrijem bradu. Čak sam imala i poremećaj ishrane – ispričala je.

Sindrom policističnih jajnika ju takođe čini izuzetno umornom 90% vremena, a kad dobije menstruaciju, ona je izuzetno bolna i obilna.

Ovo stanje je vrlo često i pogađa svaku desetu ženu u Velikoj Britaniji. Mnogi simptomi su iscrpljujući za žene koje ih doživljavaju. Gojenje, višak dlaka na licu ili tijelu i obilne mjesečnice, uobičajeni su simptomi s kojima se suočavaju osobe koje pate uključujući čak i neplodnost.

Iako je oko 12-21% žena u reproduktivnoj dobi globalno pogođeno, procjenjuje se da oko 70% žena ostane bez dijagnoze. Uprkos tome što je posjetila veliki broj endokrinologa i ginekologa, Tori je smatrala da joj je dijagnoza brzo postavljena upoređujući s nekim ženama koje godinama čekaju na svoju.

– Otvoreno govorim o tome od 15-te godine, i za sve ostale žene koje pate u tišini. Otvoreni razgovor o ovome čini mi se kao najvažnija stvar koju sam ikada učinila – kaže.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *