LJUDI SATIMA GLEDAJU I NE MOGU DA SKONTAJU: Šta nije uredu na slici?

I za danas smo vam pripremili jednu zanimljivu mozgalicu.

Pogledajte ovu sliku i pokušajte odgonetnuti šta je pogrešno:

1

RJEŠENJE:

BAGLAME SU NA POGREŠNOJ STRANI

afd54b5338b068ea508ec4f1a9-2

Mnoga ukusna jela kao što su lazanje, paste, povrće i razne vrste mesa, nezamislila su bez pravog bešamel sosa.  Mnogi misle da je pripema  “prosta kao pasulja”, posebno kad imate recept koji se prenosi sa koljena na koljeno, mnoge domaćice imaju problem da ovaj sos nakon pripreme dobije gorak ukus, piše Telegraf.rs

To se najčešće dešava jer previše dugo kuhaju mlijeko, pa onda u njega sipaju rastopljen puter pomiješan sa brašnom.

Da bi bešamel bio poput najfinije kreme, važno je da u šerpsu sa brašnom postepeno sipate zagrijano mlijeko koje nije proključalo.

Temperatura na kojoj se kuha treba da bude umjerena, jer u suprotnom, brašno će dobiti gorak ukus, a da biste dobili jel sos brašno treba da se miješa konstantno.

A u nastavku pročitajte recept za najbolji bešamel sos.

Sastojci:

600 ml mlijeka
2 kašike brašna
70 g putera
so
biber 

Priprema:

U šerpu ili dublji tiganj stavite puter koji je omekšao, pa ga rastopite na umjerenoj vatri, a zatim dodajte brašno i lagano mešajte, da se sve lijepo sjedini. Mlijeko zagrijavajte, ali vodite računada ne proključa. Skinite posudu sa šporeta prije nego što mleko proključa. U tankom mlazu, lagano, ulivajte mlijeko u posudu sa puterom i brašnom, sve vrjeme mešajući žicom za mućenje. Temperatura ringle bi trebalo da bude srednjoj jačini. Nemojte sipate svu količinu mlijeka odjednom. Tajna kremastog bešamela je u postepenom dolivanju mlijeka u maslac i brašno. Pred kraj kuhanja u sos sipajte so i po želji dodajte svježe mljeveni biber ukoliko volite da malo bude ljući i muskatni oraščić za posebnu aromu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *