DOKTORI UPOZORILI – NE IGNORIŠITE: 1 naizgled bezazleni simptom oko usta upućuje na masnu jetru

STOPE nealkoholne masne bolesti jetre brzo rastu u zapadnim zemljama, pogađajući iz godine u godinu sve veći broj mlađih odraslih osoba. Ponekad stanje uzrokuje prehrambene nedostatke koji proizvode vlastiti spektar kliničkih simptoma. Osip oko usta, naprimjer, može signalizirati da disfunkcija jetre ugrožava koncentraciju cinka u krvi, donosi Express.

Poznato je da kronične bolesti jetre ometaju apsorpciju određenih hranjivih tvari poput cinka. Upravo zbog toga, mnogi ljudi koji imaju abnormalne razine masti u jetri također imaju temeljni nedostatak cinka. To je nedavno potvrđeno istraživanjem čiji su rezultati objavljeni u časopisu Metabolism Open, a koje je predložilo brojne potencijalne uzroke za prevalenciju nedostatka cinka u bolesnika s masnom jetrom.

U izvješću se navodi: ”Pokazalo se da su pacijenti s masnom jetrom imali značajno smanjene koncentracije cinka u usporedbi s ljudima čija je jetra bila zdrava.”

Dodatno, utvrđeno je da su te niže koncentracije cinka povezane s višim stupnjevima fibroze jetre u bolesnika s dijagnosticiranim nealkoholnom masnom jetrom. Autori studije su izjavili da inzulinska rezistencija, dijabetes, pretilost, hipertenzija, smanjena apsorpcija iz gastrointestinalnog trakta i nepravilna prehrana mogu biti potencijalni uzroci niske razine cinka.

Godine 2022. metaanaliza objavljena u časopisu Nutrients objasnila je da je cink bitan element u tragovima za održavanje zdravlja jer djeluje kao središte aktivnosti kofaktora za stotine enzima, a znanstvenici su također istaknuli da je nedostatak cinka uzrokovan masnom jetrom usko povezan s dermatitisom.

Prema tome, neoptimalne razine cinka mogu izazvati razne simptome koji se pojavljuju na koži. Dugo je poznato, primjerice, da dermatitis obično uzrokuje iritaciju kože oko usta. Iritacija izgleda poput osipa koji se sastoji od malih kvržica ispunjenih tekućinom koje mogu izgledati čvrste na dodir. Američka akademija za dermatologiju objašnjava: “Ako imate osip oko usta, možda imate periodični dermatitis uzrokovan masnom jetrom.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *