OVE BOLESTI MOGU SE JAVITI KAO POSLJEDICA MENOPAUZE: Dr Ana objašnjava zbog koje GREŠKE može doći do KARCIONOMA

Žene nakon 50. godine ulaze period života koji sa sobom nosi određene hormonske promjene, te počinju da osjećaju kako se njihovo raspoloženje, tijelo i stanje organizma mijenja

Ovo stanje poznato je kao menopauza, a budući da simptomi mogu biti slični kao kod nekih bolesti, žene su neretko u strahu. Uprkos naglim promenama raspoloženja i svemu onome što klimaks sa sobom nosi, prvi korak je da žena prihvati stanje u kojem se našla.

Prof. dr Ana Mitrović Jovanović gostovala je u RTS Ordinaciji i objasnila pšta se dešava u organizmu žena kada uđu u menopauzu, kao i na koji način prebroditi to stanje.

Mnoge žene su u strahu kada spoznaju da su već sa 45 ušle u menopauzu, međutim, to je postalo normalno stanje i nema mjesta za strah.

– U području u kojem mi živimo, način ishrane kako se mi hranimo, naša geografska širina, otprilike smatra normalnim ulaskom u menopauzu između 45 i 55. godine, ali je to prosečno 52. do 54. godina – rekla je doktorka i objasnila kada zapravo dolazi do promjena koje žene često ne prepoznaju.

– Kad kažemo menopauza mislimo na poslednju menstruaciju, ali sve što se dešava prije toga, a počinje već krajem 39. 40. i u ranim 50. kada je ciklus potpuno regularan, tada zapravo počinju promjene koje žene vrlo često žene ne prepoznaju, ne pridaju značaja, a zapravo su uvod u sve ono što sledi. Zbog toga postoje terapije.

Dakle, dosta žena uđe u menopauzu u ranoj životnoj dobi, zbog čega postoje određene terapije koje produžavaju ciklus.

– Naše preporuke su takve da ne bi trebalo počinjati hormonsku supstituciju ako je prošlo duže od 5 do 7 godina od posljednjeg ciklusa, ali i to se mijenja posebno kada je menopauza nastupila jako rano – objasnila je doktorka Ana.

Međutim ova hormosnka terapija nije preporučljiva kada žena napuni 60 ili više godina jer u tom slučaju može doći do nastanka raznih bolesti, među kojima je i karcinom.

– To ne samo da može da prouzrokuje veću učestalost karcionoma, nego i te kako, ono čega se mi najviše bojimo kada je u pitanju dodatak hormona, a to je tromboembolije, tromboze, infarkti, moždani udari – svi mogu biti prouzrokovani neadekvatnom ili zakasnelom supstitucijom hormonima. Dakle, sa hormonima vrlo oprezno – istakla je doktorka.

Što se tiče simptoma koje žene mogu da ostete ulaskom u menopauzu, imamo širok spektar isti, dok takođe mogu biti veoma individualni.

– Ljepota ženskog bića je u tome što je svaka persona za sebe. Svaka ima svoje iskustvo sa menopauzom, nekom je to problem nesanice, nekome valunga, nekom nedostatak energije, nedostatak sek*ualne želje, promjena kilaže, nedostatak koncentracije, zaboravnost, rasejanost, depresija. Nagovestila bih da žene u tom periodu često imaju problema sa neregulisanim šećerom, imaju problem sa hipertenzijom – povišenim krvnim pritiskom, a niko to ne povezuje sa time da su na tom pragu menopauze – zaključila je doktorka Ana.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *