OVO JE NAJJEFTINIJE LJETOVALIŠTE – SMJEŠTAJ I RUČAK POVOLJNI, A KAPUĆINO 2KM: Srbi ovdje hrle, izgleda skupo, a nije

Bugarska je dugo bila na mapi srpskih turista kao jedna od najpovoljnijih destinacija za letovanje, no prije 15-ak godina Grčka je definitivno preuzela primat. No, kako cijene letovanja u Grčkoj rastu, bar u jeku sezone, bugarska odmarališta su se ponovo vratila na scenu.

Cijene ljetovanja u Bugarskoj variraju: zavise od toga koliko je smještaj ekskluzivan, da li ste izabrali hotel ili apartman, koliko je isti udaljen od atraktivnih destinacija, te da li su uračunati obroci u uplatu. No, bilo kako bilo u domaćim agencijama je moguće uplatiti 10-dnevno letovanje u julu mjesecu već od 140 eura po osobi! U septembru i junu cijene su još niže!

Najpopularnije mjesto u Bugarskoj je svakako Sunčev brijeg, turistički kompleks u kojem tokom sezone prodefiluje preko milion turista! Inicijalno je tokom 50-ih godina prošlog vijeka napravljen kao vikend destinacija za Bugare, ali je vremenom ovo mjesto razvilo ogroman turistički potencijal.

suncev-breg

Kompleks, u neposrednoj blizini grada Nesebar koji je svojevrstan muzej na otvorenom, izgrađen je na prostoru koji se nekada zvao “nesebarska pustinja” zbog ogromne količine pijeska. Zlatni, sitni pijesak je i dan danas tu na širokoj obali dugačkoj 5 kilometara, ali je pejzaž dobio lepše obrise jer je pošumljen.

Temperatura Crnog mora u ljetnjim mjesecima iznosi čak 26 stepeni, a Sunčev breijg je vrlo atraktivan kako porodicama sa decom zbog dva ogromna akva parka, tako i mlatima zbog razvijenog noćnog života i brojnih diskoteka i klubova.

Sunčev brijeg ne može da se pohvali skrivenim uvalama, divljim plažama i tirkiznim morem kako je to slučaj sa grčkim ljetovalištima, ali zato nudi priliku za odmor bez nervoze i mnogo istraživanja i dobrooo punjenje baterija.

Takođe, konkurentan je zbog niskih cena u samom mjestu: ručak za dvoje od tri slijeda u prosječnom restoranu košta oko 3. 300 dinara, dok za jednu osobu u jeftinom restoranu obrok košta oko 600 (10KM), kapućino i gazirano piće koštaju 115 dinara (oko 2KM), a točeno domaće pivo od pola litra svega 180 dinara! I u marketima su cijene povoljne: hljeb košta 95 dinara, litar mlijeka 120 dinara, kilogram lokalnog sira 600 dinara, 10 jaja oko 260 dinara… Autobuska karta košta 120 dinara (2KM), dok sat vremena vožnje taksijem košta oko 600 dinara (10KM).

Sunčev brijeg osim noćnog života i uživanja u morskim aktivnostima i na plaži ne pruža mnogo toga, ali je zato obližnji Nesebar prelijep, pa nemojte propustiti da ga obiđete, možda čak i više puta tokom ljetovanja. Takođe, u samom produžetka Sunčevog brega je i zanimljivo seoce Sveti Vlas. U Nesebaru posjetite Stari grad, Crkva Svete Sofije iz 5. i 6. veka, kompleks vizantijskih kupatila, Arheološki i Etnografski muzej.

(Žena Blic)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *