OVIM ĐUBRIVOM HRANITE PARADAJZ: Rađaće duplo više i postaće otporan na bolesti

Ukoliko vam je ostalo pepela poslije završetka sezone grijanja, možete ga iskoristiti na ovaj način.

4 načina da iskoristite pepeo za bolji rast i razvoj paradajza:

1. Pepeo kao đubrivo
Pepeo ima mnogo hranljivih sastojaka koje će vaš paradajz jednostavno upiti. U zavisnosti od vrste drveta koje sagorijevate – tvrdo ili meko drvo – nivoi ovih hranljivih materija mogu se razlikovati. Neki tvrde da tvrdo drvo ima više hranljivih sastojaka od mekog drveta.

Ali, bez obzira šta koristite, verovatno će biti bogat kalijumom, magnezijumom i kalcijumom.

Dovoljno kalcijuma ne samo da održava vaš paradajz zdravim, već i sprječava trulež na kraju cvijeta.

Paradajz obožava kalijum. Kalijum će povećati prinos duplo. Kalijum igra čak i veću ulogu od kalcijuma u ​​ukupnom zdravlju paradajza.

Magnezijum je još jedan neophodan za održavanje listova biljaka paradajza jakim i zelenim kako bi i dalje upijali sunčevu svjetlost. Žuto, uvijeno lišće često je znak da vašem tlu nedostaje magnezijuma.

Zanimljiva studija u Finskoj pokazala je da dodavanje pepela u paradajz zaista poboljšava šanse za izdašne plodove.

2. Pepeo za pH zemljišta
Paradajz zaista ponekad može biti izbirljiv. Ovo je posebno tačno kada su u pitanju njihove potrebe za zemljištem. Kao što je pomenuto, paradajz je biljke gladne hranljivih materija. Ne samo to, pH je jednako važan faktor tla kao i obilje hranljivih materija.

Paradajz preferira blago kiselo zemljište, sa pH nešto ispod 7. Visoko kiselo ili alkalno zemljište ima tendenciju da negativno utiče na nivoe hranljivih materija. Ako otkrijete da vaš paradajz izgleda nesretno, testirajte pH zemlje. Ako je niža od 6, tlo je previše kiselo da bi vaš paradajz mogao da napreduje.

Krečnjak u prahu se obično koristi za povećanje pH nivoa, ali zašto ne koristiti drveni pepeo? Poljoprivrednom kreču mogu biti potrebni mjeseci da se postigne željena pH vrednost. Drveni pepeo, koji je rastvorljiv u vodi i sadrži kreč, kao i druge hranljive materije, mnogo je brži. Ni to neće previše drastično promeniti pH, tako da nećete biti zaglavljeni sa previše bazičnim zemljištem.

3. Pepeo protiv štetočina
Drveni pepeo je odličan u odbijanju puževa i drugih štetočina iz bašte. So u pepelu odvraća puževe, ali i lisne uši.

Nažalost, drveni pepeo postaje beskoristan kad se pokvasi. Kasnije tokom dana pospite osušeni, ohlađeni drveni pepeo oko vaših biljaka. Takođe, izbjegavajte da pepeo dođe na listove i stabljike paradajza da biste spriječili neželjena oštećenja.

4. Drveni pepeo u kompostnoj gomili
Zbog visokog nivoa kalijuma i alkalnosti, drveni pepeo je odličan dodatak vašoj kompostnoj gomili. Svako malo dodajte ohlađeni i osušeni pepeo na svoju gomilu, zajedno sa ostalim potrebnim materijalima.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *