TORTA KOJU POREDE SA NAJUKUSNIJOM REFORMOM ZALUDJELA JE SVIJET: Recept je jednostavan, a UKUS NEVJEROVATAN (RECEPT)

Ako se za reformu kaže da je kraljica torti, pa onda bismo Širli Templ komotno mogli nazvati princezom. U pitanju je prefinjen spoj pečenih lješnika i najfinijeg čokoladnog krema.

Savršenog ukusa, a bez trunke brašna. Recept za ovu tortu je iz knjige recepata kuvara hotela “Park” iz Novog Sada, koja je objavljena pre skoro tri decenije.

Dobila je ime po slavnoj glumici Širli Templ, koja je do svoje desete godine zaradila svoj prvi milion. Karijera joj je bila na vrhuncu tridesetih godina prošlog vijeka, a glumačku karijeru je napustila sa svega 22 godine. Otisnula se u diplomatiju, a Američki filmski institut ju je svrstao među 50 najvećih filmskih legendi. Još davne 1960. godine dobila je zvezdu na Bulevaru slavnih.

A ova torta koja po njoj nosi ime komotno se može ocijeniti sa pet zvezdica.

Vrijeme pripreme:

90 minuta

SASTOJCI:

KORA:

7 jaja

140 g šećera

100 g otopljene čokolade

150 g pečenih mljevenih lešnika

malo ruma

FIL:

4 jaja

160 g šećera

200 g čokolade

200 g putera ili margarina

PRIPREMA:

Odvojiti 7 bjelanaca od žumanaca, pa ih umutiti u čvrst snijeg (uz dodatak par kapi limuna). Umutiti žumanca sa 140g šećera, pa im dodati otopljenu čokoladu. Umešati lješnike, pa lagano umiješati sa bjelancima.

Pripremljenu smjesu izliti u pleh okvirnih dimenzija 28x37cm. Peći u unapred zagrijanoj rerni na 180 stepeni 15-20 minuta. Potom pustiti koru da se ohladi.

Za to vrijeme 4 jaja i 160 g šećera dobro umutiti, pa ih kuvati na pari uz neprestano miješanje 10-15 minuta. Dodati 200 g čokolade izlomljene na sitnije komade i mutiti dok se sasvim ne sjedini.

Kada se skloni sa ringle i stane nekoliko minuta dodati komade putera, sve vrijeme mešajući. Potom i fil pustiti da se prohladi.

Koru isijeći na četiri jednake trake (može i tri u zavisnosti od toga da li želimo nižu, a širu ili užu i višu tortu). Svaku traku poprskati mješavinom ruma i vode, pa filovati. Istim filom premazati tortu i okolo.

Tortu ukrasite po želji ili jednostavno posuti lomljenim lješnikom.

Bon appetit!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *