ŠTA ZNAČI PRECRTAVANJE IMENA SA SPISKA ZA ODSTRIJEL: Sudski vještak analizirao rukopis dječaka – Razum je dobro očuvan

Sudski vještak Radoslav Svičević analizirao je rukopis dječaka (13) koji je počinio masakr u školi.

Profesor doktor Radoslav Svičević, sudski vještak iz oblasti grafoskopije, tumačio je rukopis dječaka (13) koji je počinio u školi “Vladislav Ribnikar”. Dječak-ubica je, inače, napravio spisak žrtava mjesec dana prije nego što je u školi ubio osmoro djece i portira.

Kako navodi Svičević, dječak se ponaša zdravorazumski i sa zadovoljstvom je pisao spisak žrtava. Imena i prezimena na spisku pisao je odvojenim slovima, a to govori da se uživio u predstavu i zamišljao sam čin ubistva i reakciju društva.

Profesor Svičević napominje da se zbog njegovog kritičkog stava prema grafologiji, koji podrazumijeva da je ona “spekulativno-pseudonaučna disciplina”, može izjasniti samo o psihofizičkom stanju dječaka u vrijeme pisanja spiska žrtava.

“Napominjem da se i ova moja analiza može uzeti sa rezervom, jer se konačni rukopis i potpis formiraju između 16. i 18. godine života, kao dokaz nečijeg identiteta, zbog čega su rukopis i potpis u forenzičkom smislu u rangu sa otiskom prsta, DNK profilom i spektrom boja dužice u oku. U vezi sa navedenim, koristeći fotografiju rukopisa dečaka, pažnju zaslužuju sljedeće činjenice: precrtavanje navedenih imena njegovih drugova ukazuje na selektivni, analitički pristup odabiru žrtava po nekom kriterijumu koji je samo njemu bio poznat, a što svakako ide u prilog dobro očuvanog razuma”, objasnio je profesor i dodao:

“Sljedeća karakteristika ovog rukopisa jeste da su imena pisana odvojenim slovima, što ukazuje na uživljavanje u predstavu zamišljene situacije u vrijeme izvođenja krivičnog djela i reakcija društva makro i mikro socijalne sredine. Makro je škola, a mikro je širi društveni kontekst. Dok je to pisao, dječak je u svojoj glavi uređivao kako će da napravi neki haos, uznemiri situaciju, kako će se i on veličati kao junak, a što se sada potvrđuje, za mene uznemirujućom podrškom njegove generacije na sve to”, zaključio je Svičević.


(Mondo/Informer)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *