Manikirka mi je spasila život jer kad je vidjela moj nokat rekla je – ODMAH KOD LJEKARA: Kad su otkrili šta je “flekica” zaledila sam se jer je NAJOPASNIJA BOLEST

Manikirka je upozorila svoju klijentkinju odmah kada je vidjela njen nokat. Iako je izgledalo da je u pitanju modrica, ispostavilo se da je nešto mnogo opasnije.

Stejsi Bos (32) majka iz Glazgova primetila je tanku braonkastu fleku na palcu i bila je sigurna da je u pitanju posljedica udarca ili povrede. Poslije redovne posjete manikiru i upozorenja žene sa kojom radi, otkrila je da je u pitanju kancer. Danas se šali na račun manikirke jer kaže da dobija 10% popusta jer nema jedan nokat.

Naime, sve je počelo tako što je Stejsi prvo zakazala pregled kod dermatologa kako bi ustanovio šta je razlog fleke na noktu 27. novembra 2019. godine. Poslije mnogo odlaganja operacije, zbog pandemije korona virusa, 27. marta ove godine otišla je na operaciju uklanjanja nokta i sječenja do kosti zbog retkog oblika kancera kože koji se javlja ispod nokta. U pitanju je subungvalni melanom koji se uglavnom manifestuje u braonkastoj boji na koži.

Steji kaže da joj je manikirka spasila život kada joj se skrenula pažnju na promjenu boje ispod nokta za koju je posumnjala da nije posledica udarca.

“Odbila je da mi radi manikir i rekla mi je – odmah idi kod dermatologa. Prvo sam bila zbunjena jer nisam znala ništa o toj vrsti melanoma i koji su simptomi”, rekla je Stejsi za “Metro” i dodala: “Do operacije koja je bila nekoliko puta odložena zbog pandemije, fleka je sve više rasla i rasla. Kada je rađena operacija sječeno je do kosti, srećom sad je sve u redu”.

oqtk9kpturbxy84njawztbkm2fkotfkzmy1oti3mgi4zwezy2fjmtg3ni5qcgerkwlnap4a3gabotaf

Šta je subungvalni melanom?

Subungvalni melanom je rak kože koji se isključivo razvija ispod nokta.

Melanom je kancer kože koji počinje u melanocitima, ćelijama koje sadrže kožni pigment. Grupisanje melanocita može da dovede do formiranja mladeža (nevusa). Neki mladeži su kancerogeni, mada većina nije.

Liječenje melanoma nokta može da bude teško ukoliko nije otkriven u najranijim stadijumima, pošto može da se proširi i na druge organe.

Melanom na noktu je najčešće posljedica pretjeranog izlaganja ultraljubičastoj sunčevoj svjetlosti. Što je i razlog zbog koga većina ljudi prepoznaje melanom na dijelovima tijela koji su izloženi suncu, na primjer, licu.

Manje je vjerovatno da će posumnjati na melanom na drugim površinama kože, na kojima takođe može da se pojavi. Ovo se odnosi i na melanom nokta, poznat kao subungvalni melanom.

Simptomi se ne shvataju ozbiljno jer ovaj oblik melanoma često liči na obični podliv ispod nokta, a prepoznavanje može da bude teško.

(Blic Žena)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *