ŠTA JE NAJBOLJE DA DORUČKUJETE AKO IMATE VISOK HOLESTEROL: Hrana koja ima ova 2 sastojka pomaže da se SNIZE MASNOĆE

Povišen holesterol je jedan od vodećih uzroka kardiovaskularnih bolesti a koje, pak, se ubrajaju u najsmrtonosnije u cijelom svijetu. Ovo se posebno odnosi na “loš” holesterol (LDL), a njegovim snižavanjem se smanjuje i rizik od srčanog i moždanog udara. Statistike su pokazale da kod pacijenata koji dugo vremena imaju povišene vrijednosti ovih masnoća je rizik od razvoja aterosklerotske kardiovaskularne bolesti drastično veći.

Kako sniziti “loš” holesterol? Ukoliko ljekari ne prepišu terapiju, a čak i pored potrebe za lijekovima, uvijek je dobro promijeniti ishranu, odnosno iz jelovnika izbaciti namirnice koje podižu vrijednosti ovih masnoća.

Nutricionisti kažu da postoje tri vrste doručka koji će pomoći u snižavanju nivoa holesterola u krvi. Dijetetičarka Džena Houp ističe da je neophodno da napravite male promjene već od jutra, a koje će u velikoj mjeri pomoći da značajno snizite nivo masnoća u tijelu, pa samim tim i smanjite rizik od razvoja kardiovaskularnih bolesti.

Ovsena kaša

Oko ove namirnice stručnjaci “lome koplja”. Dok neki, poput našeg dr Dejana Čubrila (profesora fiziologije na Medicinskom fakultetu u Kragujevcu i specijaliste medicine sporta) napominju da ovsenu kašu nikako ne treba jesti svakog jutra, posebno ako želite da oslabite, kad je riječ o masnoćama, ona može i te kako da pomogne. Preporuka dijetetičarke Džene Houpn jeste da zamijenite redovni doručak (jaja, sendviče, peciva…) ovsenom kašom. Sadrži beta-glukane, koji spriječavaju apsorpciju holesterola u krvi. Preporuka je da se konzumira 3 g beta-glukana dnevno, a ova “doza” pomaže da se smanhji LDL u krvi. 

Ražani hljeb

I ova namirnica takođe obezbjeđuje tijelu beta-glukane. Zato je mnogo bolje da pšenični hljeb zamijenite ražanim. Stručnjaci napominju da biste tijelu obezbijedili neophodnu dnevnu dozu beta-glukana, poželjno je da konzumirate oko tri porcije raži dnevno.

Mlijeko i jogurt od soje

Mlijeko je još jedna namirnica oko čijih zdravstvenih benefita se stručnjaci razmimoilaze. Dr Borislav Kamenov, naš poznati imunolog tvrdi da jedna od suspranci u ovoj namirnici ima negativan efekat po ljudsko zdravlje, a sa njim se slažu brojni svjetski stručnjaci. Alternativa koju preporučuju jesu mlijeko i jogurt od soje. Zahvaljujući soji (koja nije GMO) smanjićete ukupan unos zasićenih masti u organizam, i tako izbjeći “taloženje” holesterola. 

(MONDO)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *