“DJEČAKA UBICU ISPUSTILI I RODITELJI I ŠKOLA” Borko iz Paraćina, najbolji nastavnik, o masakru u OŠ “Vladislav Ribnikar” i kako da nam se nasilje više ne dešava

Nastavnik engleskog jezika Borko Petrović, koji je 2022. proglašen najboljim nastavnikom na svijetu kazao je da su dječaka ubicu ispustili i roditelji i škola

– Trčimo previše, zaboravili smo na ljudske vrijednost koje su nas nekada krasile i to je ono vaspitno što se izgubilo u obrazovno-vaspitnom radu. Ne znam da li iko od mojih kolega ima utisak da se mi bavimo vaspitnim radom, nekako smo to ostavili roditeljima – rekao je Petrović koji je nagradu za najboljeg edukatora na svijetu primio u novembru u Nju Delhiju gde se delegatima iz 110 zemalja obratio na temu kreativnosti i inovacija u nastavi.

Podsjetio je da se previše često čuje – “roditelji znaju da budu nezgodni”, pa nastavna lica ne mogu da se mešaju previše u porodične poslove.

– To je začarani krug u kom smo zapostavili sve ono što je vaspitno jer smatramo da tu nema napretka – rekao je nastavnik engleskog iz Paraćina i naglasio da nikada nije dozvolio da se vaspitna komponenta obrazovanja izgubi, te da đacima uvijek daje ono što smatra da je najpotrebnije.

Naglašava da je naš sistem preventivo postavljen i da postoji mnogo činilaca zaduženih za obrazovanje i vaspitanje.

Dječaka-ubicu “ispustili” i roditelji i škola

Kao otac troje dece naglašava da je potrebno da se deca vaspitavaju kako do sličnih stvari ne bi došlo ponovo.

– Mnoga djeca ne mogu da izdrže stepen nasilja, ono postoji bez obzira kako ga zovemo fizičko, socijalno – kakve patike nosiš, verbalno i digitalno. Tu su prvo ruke roditelja koje svako dijete najčvršće drže – rekao je on i dodao da je očigledno da su dječaka-ubicu oni ispustili.

Objašnjava da je, pored roditelja drugi propust bila škola.

– Druga membrana bila je škola, tu su direktor, pedagog, sociolog, razredni, drugari, nekada te najbolji drug zadrži da ne padneš u tamu, ali kada se sve te ruke sklone i dijete tresne o pod, svi smo zakazali – naglasio je Petrović i dodao da spoljni faktori ne mogu da utiču ipak toliko koliko to ko si i odakle si potekao.

Najbolji edukator na svijetu podsjeća na značaj činjenice da učitelj, nastavnik, prosvetni radnik mora biti poštovan i mora se postaviti kao autoritet. Dodaje da su oni svetinja na istoku u Indiji, Japanu… Tamo mogu i da kazne dete i za to imaju podršku roditelja.

– Toga kod nas više nema i zato ćemo do autoriteta moći da dođemo težim, zaobilaznim putem – smatra Petrović koji đacima uz osnovni redovni plan i program nastave, pušta i određene filmove kao što su “Pijev život”, “Društvo mrtvih pesnika”, koji nose određenu moralnu poruku – navodi on.

Kaže da mu je bitno da učenike gleda kako rastu kao uzorni ljudi, a da bi to moglo, naglašava koliko je važno da čitaju. Dodaje da zato i organizuje različite debate u kojima sa đacima razgovara o korenima agresije, rasizmu – velikim problemima savremenog društva.

Đaci u Srbiji znaju šta se dešava u masakrima širom svijeta

– Izučavali smo šta može da se desi u određenom demokratskom društvu gdje djeca mogu da udare na djecu – rekao je nastavnik i dodao da sa đacima na časovima engleskog govori i o dešavanjima u SAD, Ujedinjenom Kraljevstvu, Australiji, da pričaju o tome da li agresija može da se spriječi.

Dodaje da je prije nekoliko godina organizovao posetu direktora jedne američke škole koja godišnje izdvaja pet miliona dolara na obezbeđenje, na KD vrata, skenere, ali im se desilo da ipak đak unese bombu u lanč paketu.

Naglasio je koliko je važno da se za svaku vrstu agresije i nasilja utvrdi uzrok.

Prema njegovim rečima, američko društvo je pogrešilo tako što su za masovna ubistva u školama optuživali igrice, Mensona, hevi metal, rok, a da kako kaže, nisu uradili nijednu jedinu stvar po tom pitanju.

– Amerikanci “nisu mogli da se liše oružja”, a greška je u njihovom Ustavu koji im to omogućava – kaže on.

Omiljeni nastavnik je još naglasio i da Srbija, za razliku od SAD, ide u dobrom smeru vezano za mere koje su donete nakon dva masovna ubistva.

– Imamo dobar smjer u kojem se krećemo, razoružavanje je realno dobra mjera koja će dati rezultate. U najgoroj varijanti dijete bi moglo da donese nož, a to je mnogo benignije nego heklere i kalašnjikove u Americi – naveo je najbolji edukator kojoj je kao osmogodišnjak često bio meta na kojoj su, kako kaže, svi znali da mogu da iskale bes.

(Tanjug)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *