KO OVO NIJE IMAO U KUĆI, NIJE ŽIVIO U JUGOSLAVIJI: Slika zbog koje GORE mreže, SVI SE SJEĆAJU OVOGA, a vi? (FOTO)

Danas vam donosimo nostalgičnu fotografiju iz doba Jugoslavije koja će vam sigurno probuditi sjećanja, a pomalo vas i nasmijati.

Na Fejsbuk stranici „Nostalgija“ objavljena je fotografija prekidača pri ulasku u kupatilo, koje je imala svaka kuća u nekadašnjoj državi.

https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=780679357016585&id=103139328103928

Ali, između ostalog, pored svakog prekidača napisan je i opis uloge koju su imali, što je izazvalo lavinu komentara, piše Espreso.

Mnoge promjene na koži pripisuju se gubitku kolagena, kojeg je sve manje kako starimo. Kažu da poslije 30. godine, gubimo po jedan odsto godišnje. Ako primijetite sitne bore ispod očiju i oko usana, to je zato što koži nedostaje kolagena.

Kada vam se pojave kesice ispod očiju, i to je zbog manjka kolagena. I dok svi pričaju o potrebi da se dodatno uzimaju preparati ovog proteina, zaboravljaju se još tri važna faktora za mladolik izgled kože.

Mnogi se zalažu za oralno uzimanje kolagena, bilo u prahu, u vidu tableta ili rastvora, ali još uvijek nema ubjedljivih dokaza da bi oni mogli da proizvedu značajnu proizvodnju kolagena koji je neophodan koži. Kao i svaki drugi protein, i kolagen se razgrađuje u procesu varenja na aminokiseline.

Da li će ćelije kože biti u stanju da od gradivnog materijala koji se dobije iz hrane i suplemenata izgrade novi kolagen zavisi od drugih faktora.

Proizvodnja kolagena u koži je direktno ugrožena sunčevim zračenjem, pa je zaštita od UV zraka prvi faktor borbe protiv starenja. Izlaganje suncu je uzrok stvaranja bora, raznih pigmentacija u vidu pjega i fleka, što je i klinički dokazano. Zato su kreme sa zaštitnim faktorom vaš glavni saveznik u borbi za očuvanje i stvaranje novog kolagena.

Drugi su retinoli i peptidi, koji direktno utiču na metabolizam kolagena i njegovu prizvodnju. Derivati vitamina A kao što su retinaldehid i tretinoin smanjuju i posledice prethodnog izlaganja suncu, ublažavaju bore i vraćaju elastičnost koži.

Treći faktor su vitamini i drugi antioksidanti koji smanjuju razgradnju postojećeg kolagena. To su vitamini C, B3 i E. Prvi se koristi u koncentraciji između 5 i 15 odsto, drugi – poznat kao nijacinamid, obično u koncentraciji između 5 i 10 odsto. Vitamin E, poznat kao alfa tokoferol, često je sastojak koji se dodaje u kreme.

Tekst: Lepa&Srećna

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *