Krucijalni SIMPTOMI VISOKOG PRITISKA KOD ŽENA: Kako prepoznati “tihog ubicu”?

Prevencija je važna

Stručnjaci upozoravaju žene širom sveta na visok krvni pritisak, koji rijetko ima primijetne simptome i ako se ne leči, može povećati rizik od ozbiljnih i potencijalno smrtonosnih stanja kao što su srčani i moždani udar.

Otprilike jedna od četiri odrasle žene u Velikoj Britaniji pati od visokog krvnog pritiska, a da to možda i ne shvata. Kada je pritisak previsok, to dodatno opterećuje krvne sudove, srce, mozak i druge organe, uključujući oči i bubrege.

Kardiolozi iz Evropskog kardiološkog društva su istakli da se rizik od srčanih oboljenja povećava kod žena u poređenju sa muškarcima.

– Moja poruka svim ženama je da ozbiljno shvate krvni pritisak i znaju svoje vrednosti, tj. očitavanja krvnog pritiska. Ne potcenjujte njegove dugoročne efekte. Jedna od najvažnijih posljedica hipertenzije kod žena je vrsta srčane insuficijencije u kojoj je srčani mišić ukočen – navodi profesorka Angela Mas.

Najvažniji simptomi koje svaka žena treba da uvaži su sljedeći:

1. Nesvjestica

2. Sakupljanje tečnosti u organizmu

3. Kratak dah

4. Palpitacije

5. Bol u grudima ili lopaticama

6. Glavobolja

7. Umor

8. Talasi vrućine

Neki od ovih simptoma se mogu pobrkati sa menopauzom, stresom ili anksioznošću.

Iako se pod visokim krvnim pritiskom smatra vrijednost nešto viša od 140/90 mmHg, ako osobe pate od dodatnih zdravstvenih tegoba, i niže vrednosti mogu biti opasne.

– U toku rasprave je da li su normalne vrijednosti iste za muškarce i žene. Ja mislim da nisu, ali potrebno je još istraživanja – navodi Mas, a prenosi “TheMirror”.

Glavni faktori rizika za razvijanje hipertenzije su nedostatak fizičke aktivnosti, gojaznost, pretjerana konzumacija al*ohola i konzumacija soli.

(Telegraf.rs)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *