Pokrenuta istraga protiv majke dječaka ubojice Koste K.: Prijeti joj višegodišnja zatvorska kazna

Radnja osnovnog oblika jest grubo zanemarivanje dužnosti zbrinjavanja i odgajanja maloljetnik

Nakon što je pokrenuta istraga protiv M.K., majke dječaka koji je u beogradskoj osnovnoj školi ubio devet učenika i zaštitara, Blic doznaje da joj prijeti zatvorska kazna od tri godine ako se dokaže da je dječaka zanemarivala i zlostavljala.

Tužiteljstvo je beogradskoj policiji uputilo zahtjev za prikupljanje potrebnih podataka te im je naloženo da se sasluša osumnjičena M. K., da se obavi razgovor s pedagogom i psihologom zaposlenim u OŠ “Vladimir Ribnikar”, kao i da se poduzmu sve druge mjere i radnje potrebne za potpuno utvrđivanje činjeničnog stanja.

Također, Gradskom centru za socijalni rad naloženo je da izvrši dijagnostičku procjenu funkcioniranja obitelji dječaka ubojice i o tome dostavi izvještaj tužiteljstvu, kao i da utvrdi da li se navedena obitelj od ranije nalazila u evidenciji te ustanove.

Ako bude dokazano da je majka zanemarivala svoje roditeljske dužnosti, prijeti joj kazna zatvora od tri godine.

Odvjetnik Radomir Munižaba je za Blic objasnio o čemu ovisi kakvu će kaznu majka dobiti.

– Ako se dokaže da je majka izvršila kazneno delo zapuštanje i zlostavljanje maloljetnika koje joj se stavlja na teret, može se kazniti zatvorom do tri godine. Radnja osnovnog oblika jest grubo zanemarivanje dužnosti zbrinjavanja i odgajanja maloljetnika, a to se prije svega odnosi na omogućavanje uvjeta za razvoj maloljetnika kao ličnosti, rekao je odvjetnik i dodao da majka neće kazneno odgovarati ako je uspjela spriječiti devijantno ponašanje, omogućila djetetu školovanje te prihvaćanje moralnih i društvenih normi.

O tome kakva kazna čeka majku dječaka ubojice znat će se nakon što Tužiteljstvu budu dostavljeni izvještaji Policijske uprave za Grad Beograd i Gradskog centra za socijalni rad.

Podsjetimo, uhićen je i otac dječaka, kojem se na teret stavlja teško djelo protiv opće sigurnosti, a maksimalna kazna s kojom bi se on mogao suočiti je 12 godina zatvora.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *