Neredi na sjeveru Kosova, čuju se rafali: Vučić šalje vojsku na granicu

SRPSKI predsjednik Aleksandar Vučić je zapovjedio Vojsci Srbije da podigne borbenu spremnost na najvišu razinu i da se njezine postrojbe približe granici s Kosovom, nakon što su se prosvjednici i policija sukobili na sjeveru Kosova zbog preuzimanja dužnosti novih gradonačelnika poslije bojkotiranih izbora.

Vojska je po zapovijedi započela svoje aktivnosti, izjavio je ministar obrane Miloš Vučević. On je rekao da je naložen “hitan pokret prema administrativnoj liniji s Kosovom”.

Uključivši se s ulice u središtu Beograda za provladinu TV Pink, Vučević je ocijenio da događanja na sjeveru Kosova, “gdje prištinska vlast preuzima zgrade lokalnih samouprava, nisu igra” i da to “ugrožava sigurnost svih u regiji”.

Kako je naglasio, vojska će apsolutno ispuniti Vučićevu naredbu te braniti suverenitet Srbije i pravo na život svih njezinih građana. Jasno je da se provodi teror protiv srpske zajednice na Kosovu, rekao je srpski ministar obrane.

Bačeni šok-bombe i suzavci
Poslije lokalnih izbora koje su Srbi bojkotirali, novi gradonačelnik je trebao tijekom dana preuzeti dužnost. Ispred zgrade općine okupili su se kosovski Srbi želeći to onemogućiti. Beogradski mediji javili su da je kosovska policija ušla u zgradu općine Zvečan pošto je prethodno ispred općine, gdje su se okupili građani, ispalila suzavac i šok-bombe. Čuli su se i pucnjevi.

U Kliničko-bolnički centar u Kosovskoj Mitrovici primljeno je desetak ljudi s ozljedama od šok-bombi i suzavca, ali i od udaraca tijekom upada pripadnika kosovske policije u zgradu općine Zvečan, rekli su liječnici tog centra. Svima je ukazana pomoć i imaju lakše ozljede.  Do prosvjeda dolazi nakon masovno bojkotiranih lokalnih izbora.

Oko 50.000 Srba koji žive u četiri općine na sjeveru Kosova, uključujući Zvečan, nije glasalo na lokalnim izborima 23. travnja u znak prosvjeda jer njihovi zahtjevi za većom autonomijom nisu ispunjeni, što je nova prepreka mirovnom sporazumu između Kosova i Srbije postignutom u ožujku.

Odaziv na izbore bio je 3.47 posto, a lokalni Srbi rekli su da neće surađivati s novim gradonačelnicima u četiri općine, koji su svi iz stranaka etničkih Albanaca, jer ih ne predstavljaju. Prethodno je policija u Prištini objavila priopćenje u kojem se navodi da pomaže novoizabranim gradonačelnicima da uđu u općinske urede u četiri sjeverne općine.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *