BARTOLINIJEVU ŽLIJEZDU IMAJU SAMO ŽENE: “Prošla sam pakao tamo dolje zbog ove žlijezde” OVO SVAKA ŽENA TREBA DA PROČITA

Kada se radi o intimnom zdravlju žene, većinom ćete naići na stotine članaka kako održavati čistoću u donjem predjelu, što nositi, a što ne, no vrlo malo njih govori o dosta velikom problemu s kojim se susreće, mogli bismo reći, svaka treća žena, ali o tome ne priča.

Upravo sam zbog toga s vama odlučila podijeliti prilično bolno iskustvo s vrlo neugodnom pojavom koja me zadesila potpuno neočekivano – upala Bartholinijeve žlijezde.

Šta je Bartholinijeva žlijezda?

Prije nekoliko godina, dan mi je započeo vrlo pozitivno i mislila sam da mi ga ništa ne može pokvariti. Međutim, tokom dana sam osjetila nekakvu čudnu nelagodu među nogama, kao da nosite jaje. Da, zvuči čudno i blesavo, ali osjećaj je bio upravo takav.

3

Do kraja dana, oteklina je bila baš veličine manjeg jajeta i užasno je boljela. Nisam mogla normalno hodati već samo ležati. Mogla sam odmah juriti ginekologu, ali to mi nije padalo na pamet pa sam pričekala da vidim što će se dogoditi.

Oteklina je sama pukla, popraćena gnojnim sadržajem i odmah mi je bilo puno lakše. Kako apsolutno sve istražujem, tako sam istražila i što mi se to, k vragu, dogodilo. Naime, upalila mi se takozvana Bartholinijeva žlijezda – jedna od dvije žlijezde koje vlaže rodnicu prije i za vrijeme odnosa.

Gdje se nalazi?

Žlijezde, veličine graška, nalaze se sa svake strane ulaza u rodnicu, ali s unutarnje strane. Svaka od njih ima i svoj izvodni kanalić kroz koji se luči sekret, odnosno iscjedak. E sada, kada se taj kanalić začepi, kao što se dogodilo meni, dolazi do nakupljanja iscjetka i posljedično upale i bujanja žlijezde.

2

Na slici možete vidjeti gdje se žlijezde nalaze i kako izgleda upala. Djeluje zastrašujuće, zar ne? S tim da ovo nije ništa jer je kod mene bila triput veća. Upalu Bartholinijeve žlijezde lako je zamijeniti s potkožnim prištićem na intimnom području, no prištić je više površinski smješten, dok je žlijezda unutra i to točno na određenom mjestu.

Zašto se upaljuje?

Znate i same da je žensko intimno područje vrlo osjetljivo, pogotovo unutrašnjost vagine i svaki disbalans među bakterijama može dovesti do raznoraznih upala i infekcija. Svi ginekolozi svijeta ne znaju tačno zašto se žlijezda zapravo upaljuje, jedino što se zna jest činjenica da do upale dolazi nakon spolnog odnosa i jer su prisutne bakterije, najčešće vrlo neugodna Escherichia coli koja se prirodno nalazi u debelom crijevu.

4

Najveći problem je zapravo neprohodnost izvodnih kanalića pa svaka, čak i najmanja sitnica može dovesti do upale.

Priču mogu završiti tu i reći kako je poslije sve bilo dobro, ali bojim se da ću vas razočarati. Tokom istraživanja otkrila sam da postoji jako velika mogućnost da se upala ponovi, što se, na moju nesreću, dogodilo. I to ne jednom, nego 5 puta u 6 godina, što je prilično velika brojka.

8

Bila bih sretnica da se upaljivala samo jedna žlijezda, ali upala se širila i na drugu. Zadnji puta kada se upalila, morala sam ići na hitni prijem jer je bol bila doslovce neizdrživa jer mi je, osim žlijezde, natekla čitava desna strana malih i velikih usana. Nisam mogla niti ležati od muke, onda znate koliko je bilo ozbiljno.

5

Kako se liječi?

Ako i vas zadesi ova tvrdoglava gospođica, imajte pri ruci obloge od kamilice koji će vam olakšati bol dok ne sazrije i ne pukne sama. U slučaju da se to ne dogodi, ne preostaje vam išta drugo nego uputiti se ginekologu koji će vam prepisati antibiotik.

Za prvu ruku, sama žlijezda se može tretirati punkcijom – vađenjem gnojnog sadržaja iglom i špricom, ali taj postupak neće riješiti ništa, kao što nije ni kod mene. Sljedeće što vas može spasiti su incizija i drenaža – na upaljenom tkivu kod malih usana napravi se mali rez pod lokalnom anestezijom (koja, samo za informaciju, ništa ne drži) kako bi iscurio gnojni sadržaj i stavi se dren.

6

Ovaj postupak može pomoći, ali se u mnogo slučajeva upala opet vraća pa je potrebna marsupijalizacija – šivanje izvodnog kanalića na rub male usne kako se ne bi začepljivao ili, kao krajnje rješenje, odstranjivanje same žlijezde. Ovo zadnje se ne preporučuje ako niste rodili.

Kako se osigurati da vam se žlijezda nikada ne upali?

Za ovo, nažalost, nema garancije. Čak i ako ste vi i vaš partner savršeno čiste osobe i nikada niste imali problema u intimnom području, to vas nikako ne spašava od upale Bartholinijeve žlijezde. Međutim, dobro je s vremena na vrijeme ispirati rodnicu posebnom pumpicom i tekućinom kako bi njezinu pH vrijednost održale kiselom.

7

Od zadnje upale prošlo je već skoro 4 godine i zaista se nadam da se ovakva muka više neće ponoviti, a držim fige da ne zadesi ni vas.

(Novi.ba/Net.hr)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *