OVO VOĆE SA PIJACE NAJBOLJE SNIŽAVA HOLESTEROL: Stručnjaci savjetuju da ga JEDETE ŠTO ČEŠĆE, PREPORODIĆE VAS

Povišen holesterol može biti veoma opasan jer može da utiče na formiranje naslaga u krvnim sudovima, ograničavajući protok krvi, što može izazvati srčani i moždani udar. Glavni faktor rizika za visok holesterol je ishrana, a hrana bogata zasićenim mastima najviše doprinosi tome.

Međutim, ishrana takođe može pomoći i u smanjenju nivoa holesterola. Nutricionistkinja Šona Vilkinson preporučuje dodavanje breskve u ishranu, ako ste zabrinuti zbog nivoa holesterola u vašem organizmu.

“Breskve su odlične za držanje nivoa holesterola pod kontrolom. One imaju malo zasićenih masti i odličan su izvor vlakana”, objasnila je.

Nutricionistkinja je dodala da vlakna mogu pomoći u smanjenju nivoa holesterola na nekoliko načina.

“Rastvorljiva vlakna imaju sposobnost da se vežu za holesterol u digestivnom traktu, sprečavajući apsorpciju u krvotok. Ovo smanjuje količinu holesterola koji je dostupan tijelu za upotrebu ili skladištenje”, kaže ona.

Takođe, vlakna utiču na povećanje izlučivanja žučne kiseline.

breskva-kardinal

“Rastvorljiva vlakna takođe mogu povećati izlučivanje žučnih kiselina. Žučne kiseline se prave od holesterola u jetri i važne su za varenje. Kada se vlakna vežu za žučne kiseline u crevima, to podstiče njihovo eliminisanje iz tijela. Ovo podstiče jetru da koristi više holesterola za proizvodnju novih žučnih kiselina i na taj način smanjuje ukupan nivo holesterola”, navodi nutricionistkinja.

Vlakna imaju uticaj i na usporavanje varenja.

“Hrani bogatoj vlaknima, poput breskve, potrebno je duže da se svari u poređenju sa prerađenom hranom. Sporo varenje pomaže u regulisanju nivoa šećera u krvi i sprečava brze skokove insulina koji mogu doprineti proizvodnji holesterola u telu”, objasnila je Šona Vilkinson.

Jedna studija, objavljena 2013. godine, otkrila je da se breskve nalaze među voćem koje snižava nivo holesterola zbog sadržaja flavonoida i stilbena.

Za smanjenje nivoa holesterola preporučuje se:

– Da imate zdravu i izbalansiranu ishranu i smanjite unos zasićenih masti – Da vježbate najmanje 150 minuta nedeljno – Prestanak pušenja – Smanjenje unosa alkohola.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *