BOKVICA KAO LIJEK: Smiruje kašalj, oporavlja kožu, a evo kako sve može da se koristi

Vjerovatno najrasprostranjenija je upotreba čaja od bokvice, koji se ne koristi samo za piće. Može se koristiti i za ispiranje rana i poshekotina, jer se ponaša kao prirodni antiseptik, a osim što ubija bakterije ovaj čaj i zaustavlja krvarenje i podstiče zarastanje rana.

Čajem od bokvice možete ispirati i usta, posebno ukoliko imate problem sa aftama. Ispiranje treba ponavljati 3-4 puta dnevno, a isto važi i za bolno grlo, ali i za ušne infekcije.

Bokvica može pomoći i kod problema sa kašljem. Osim što smiruje upale, čaj od bokvice otvara disajne puteve i tako ublažava bol u grlu.

Bokvica ima blagotvorno dejstvo i na unutrašnje organe – može da podstakne regeneraciju jetre i poboljša funkciju bubrega. Ovaj čaj djeluje i na upale gastrointestinalnog trakta.

Osim kao čaj, bokvica se koristi i kao melem, tinktura, sirup ili ulje. Ova biljka sadrži antibakterijska i antimikrobna svojstva, što znači da se bori protiv štetnih mikroorganizama i sprječava ih da izazovu oboljenja. Bokvica je takođe odlična i u kombinaciji sa medom.

Bokvica efikasno izbacuje i toksine iz tijela, a ovim prirodnim detoksom možete ubrzati i proces mršavljenja.

U slučaju da imate probleme sa kožom, bokvica može biti efikasna kod mnogih stanja, kao što su ekcemi, psorijaza, rozacea, osipi i ojedi, modrice, posekotine, akne, boginje ili ujedi komaraca. Njeni aktivni sastojci imaju antiupalno i antibakterijsko dejstvo, pa bokvica može biti sjajan prirodan način da dezinfikujete rane i povrede, smirite upalu i podstaknete regeneraciju kože.

bokvica3

Ako se radi o posjekotinama i otvorenim ranama, bokvica može pomoći da se zaustavi krvarenje, spriječi moguća infekcija i ublaži bol. Ukoliko ste izgorjeli na suncu, ili ste se negdje opekli, melemi od svježeg lišća bokvice mogu pomoći vašoj koži da zaraste i to bez ožiljaka, jer alantoin u njoj podstiče regeneraciju ćelija kože i tako ubrzava oporavak.

Melem za kožu možete napraviti tako što ćete umrviti ili istucati svježe lišće bokvice tako da pusti tečnost i biljni lijepak, i tu smjesu nanijeti direktno na kožu.

Bokvica je odlična i u ishrani, bilo da je jedete kao salatu ili kao dodatak jelima, budući da stručnjaci tvrde da ova biljka može da smanji nivo triglicerida i LDL holesterola (lošeg holesterola). U isto vrijeme, bokvica djeluje i na “dobar holesterol”, odnosno HDL holesterol, tako što ga povećava i održava balans između ova dva tipa kako bi kardiovaskularni sistem funkcionisao pravilno. Redovna upotreba bokvice, kako se navodi, povoljno utiče i na krvni pritisak.

Tekst: Lepa&Srećna

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *