NOVO UPOZORENJE RHMZ! HLADNI TALAS STIGAO! Nevrijeme Će Prvo Pogoditi Ove Dijelove, Grmljavima I UDARI VJETRA DO 100 KM/H!

Republički hidrometeorološki zavod večeras je u 21.20 časova objavio najnovije upozorenje o vremenskim nepogodama za Srbiju!

– Naoblačenje sa kišom, pljuskovima, grmljavinom i padom temperature ( u većini mjesta za 10 do 15 stepeni) tokom noći zahvatiće sjeverne, a sutra ujutru i pre podne će se proširiti i na zapadne i centralne, posle podne i na ostale predele Srbije. U zoni jakih grmljavinskih procesa očekuje se velika količina padavina za kratak vremenski period, grad, kao i olujni vetar, koji kratkotrajno može dostizati i udare orkanske jačine > 28 m/s (100 kilometara na čas) – navodi se u objavi RHMZ, prenosi Kurir

Meteorolozi Federalnog hidrometeorološkog zavoda upalili su narandžasto upozorenje za našu zemlju, koje je na snazi od danas, 25. jula, od 18 sati.

Kako navode, diljem zemlje nas očekuju obilniji lokalni pljuskovi praćeni grmljavinom i jakim udarima vjetra. Moguća je i lokalna pojava grada.

Meteoalarm će biti na snazi do sutra, 26. jula, do 15 sati.

“Uz jači pljusak može pasti 20-40 litara kiše po metru kvadratnom. Olujni udari vjetra brzine 60-80 km/h”, navode meteorolozi, te su uputili upozorenje za građane:

“Budite spremni da zaštitite sebe i svoju imovinu. Plavljenje imovine i saobraćajnih mreža su moguće. Poremećaj u snadbijevanju električnom energijom, vodom i u komunikacijama je moguć. Može biti potrebna manja evakuacija.

METEOROLOG BAKIR KRAJINOVIĆ

Bakir Krajinović, meteorolog Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH na Facebooku je dao najnovije informacije o vremenskim prilikama u Bosni i Hercegovini.

“Vjetar južnog pravca jutros je uslovio izuzetno visoke temperature zraka, posebno se to odnosi na Bihać sa 31 °C i Sarajevo gdje je u 7:00 sati izmjereno 27,6 °C. Relativna vlažnost u istom terminu iznosi 37% i vjetar 2,7 m/s južnog smjera. Slična situacija je i na ostalim stanicama, od ranih jutarnjih sati temperature su iznad 20 °C uz vlagu od 40 do 70 %.

Biometeorološke prilike su nepovoljne. Vrućina i natprosječne temperature zraka remetiće opštu sliku tokom cijelog dana. Preporučljivo je maksimalno reducirati boravak na otvorenom i izlaganje jačim naporima. Planirane aktivnosti trebalo bi provoditi u jutarnjim satima, poželjno je ne pretjerivati sa odijevanjem i konzumirati dovoljno tečnosti. U noćnim satima mogući su problemi sa snom, usljed nedostatka svježine.

Jači lokalni pljuskovi praćeni grmljavinom i jakim udarima vjetra su izgledni u poslijepodnevnim i večernjim satima uz vjetar povremeno sa jakim udarima, južnog i jugozapadnog smjera. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 30 i 36 °C.

U Sarajevu sunčano uz umjerenu oblačnost. Najviša dnevna temperatura zraka oko 34°C.

U srijedu se očekuje pretežno oblačno i osjetno svježije vrijeme sa kišom, pljuskovima i grmljavinom. U sjevernim i centralnim područjima Bosne očekuje se jače grmljavinsko nevrijeme, praćeno obilnijim padavinama i jakim udarima vjetra što može usloviti pojavu bujica. Vjetar slab do umjeren u Bosni zapadni i sjeverozapadni, a u Hercegovini jugozapadni. Jutarnja temperatura zraka od 16 do 22, na jugu do 24, a dnevna od 18 do 24, na jugu do 30 °C.

Narandžasto upozorenje izdaje se za period od 18:00 sata dana 25.07.2023. do 15:00 sati dana 26.07.2023. godine. Širom Bosne i Hercegovine prognoziraju se obilniji lokalni pljuskovi praćeni grmljavinom i jakim udarima vjetra, lokalno je moguća i pojava grada. Uz jači pljusak može pasti 20-40 l/m², sa brzinom vjetra od 60 do 80 km/h.

Od četvrtak se očekuje lijepo vrijeme. Sunčano uz slab vjetar i ugodne temperature, tokom jutra od 12 do 18, na jugu do 22, a danju od 24 do 30, na jugu do 32 °C”, napisao je Krajinović.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *