Klikom na sliku zatvorite prozor.

                                                                

GDJE SU I KAKO DANAS IZGLEDAJU DJECA ZORANA ĐINĐIĆA: Tragedija im je obilježila život

Zoran Đinđić bi jučer proslavio 71. rođendan da mu život nije nasilno istrgnut iz ruku, a njegovoj porodici priređena večna bol.

Suze Luke i Jovane na očevoj sahrani cijelu Srbiju su potresle i ostale duboko urezane u sjećanju. Naime, tadašnjeg premijera Srbije Zorana Đinđića ispratile na hiljade građana, a od svirepog ubistva je pošli dve decenije. Za to vrijeme, naslednici ovog autentičnog političara, čije riječi se i danas citiraju, izrazli su u dobre, vrijedne i dostojanstvene ljude, a za njihova imena do sada se nije vezao nijedan skandal!

Naime, Zoran i Ružica vjenčali su se 1990. i postali roditelji Jovane iste godine, a onda su 1993. dobili drugo dijete, sina Luku.

– Ostali smo zauvek sami, nas troje, a svi ti velevažni prijatelji su se razbežali, i ubuduće su nam prilazili samo kao nejasne senke, u međuvremenu i sami postajući javne medijske pojave. Uz vest o njegovoj smrti i oni su konačno postali neko i nešto. Što su oni bivali sve važniji i važniji, moja tuga i bol su u istoj meri rasli. A ja sam deci morala da objasnim važnost našeg kraja – rekla je Ružica nakon Zoranove smrti.

Nakon nezamislive porodične tragedije, Ružica se posvetila svojoj deci, trudeći se da ih izvede na pravi put.

Kada su izgubili najveći oslonac u životu, Jovana je imala 13, dok je Luka imao svega 9 godina. A sva bol koja ih je snašla, nije uticala na to da ih obuzme gorčina i želja za osvetom. Naprotiv, poptuno su se povukli iz javnosti, posvetivši se svojim ciljevima i željama.

Jovana Đinđić danas ima 33 godine i izgleda da je po karaketru sličnija ocu, iako svi iz njenog okruženja komentarišu da je preslikana majka Ružica po izgledu, otmjenosti i odmjerenosti.

Od oca je naslijedila govorničke veštine i političke afinitete. Očistila je sve ispite u roku, te je diplomirala 2013. godine Komunikologiju na Univerzitetu Singidunim. Međutim, tu nije okončala svoje školovanje, već je završila i master studije iz oblasti socijalne kognicije završila u Londonu.

Od 2016. stažirala je u Timu za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva, a od juna 2017. godine Jovana je bila koordinator za rodnu ravnopravnost i ljudska prava. Angažovana je u timu nadležnom za razvijanje i sprovođenje politike socijalnog uključivanja, kao i za pružanje podrške resornim ministarstvima u tom domenu, uz redovne konsultacije s organizacijama civilnog društva.

Sa druge strane, već sa tri godine Luka je bio jedan od junaka čuvenih studentskih demonstracija u zimu 1996/1997. godine. Njegova slika na očevim ramenima na čelu demonstranata ispred kojih je bio postavljen transparent “Beograd je svet” – obišla je našu planetu.

Đinđićev nasljednik završio je Fakultet političkih nauka u Beogradu, a njegove kolege i profesori su svojevremeno otkrili da je uvijek imao osmijeh na licu, kao i da je nevjerovatno ljubazan. Mnogi predviđaju da će možda krenuti očevim stopama, jer se pričalo da ima političkih afiniteta.

332277-cemetery-djindjic-12032017-002-ff

Sa majkom Ružicom je u Aleji zasluznih gradjana na Novom groblju položio cvijeće na očev grob povodom 20 godina od njegovog ubistva. Tom prilikom je javnost imala prilike da vidi da je Luka stasao u jednog vrlo kulturnog, ali povučenog mladića koji do sada nije bio raspoložen da priča u medijima.

Budući da nije poznato da li ima djevojku, mnoge pripadnice ljepšeg pola su istakle da je Zoranov naslednik izrastao u zognog muškarca, kojem ta ozbiljnost na licu daje posebnu draž.

(Stil)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *