Klikom na sliku zatvorite prozor.

                                                                

Ušli u misterioznu Titovu vilu pa ostali šokirani pronalaskom: “OVO JE NEPROCJENJIVO”

Titov kompleks danas štite naoružani vojnici, a iako je postojao plan da se otok otvori za VIP goste to vlasti nikad nisu odobrile.

Rezidencija Bijela vila na Velom Brijunu na kojoj je proveo 30 godina, bio je drugi pravi dom Josipa Broza Tita – partizanskog vođe, antifašista, omraženog komunističkog diktatora..

Vanga, otočić s rezidencijom nasuprot njegove Bijele vile u koju je bježao u intimu i primao samo najdraže goste. Za koji dan će biti tačno 44 godine kada je otišao s otoka – 29. augusta 1979. godine, na 6. konferenciju šefova država i vlada nesvrstanih zemalja u Havanu i više se nikada nije vratio.

Nestala je od tada čitava njegova država, njeni se narodi zakrviše, pa i on od njihovog voljenoga vođe postaše ‘diktator i ubica’.

Nije bilo lako doći tamo, s obzirom na to da se radi o štićenom objektu, pod strogim je nadzorom državnih vlasti i čuvana dobro naoružanim vojnicima.

Bijele vile sagrađene za Tita 1953. godine koja je služila kao njegova rezidencija, uz vilu Jadranku i vilu Brijunku, koje su ugošćivale visoke uzvanike. Ovdje su voljeli boraviti i hrvatski predsjednici, Franjo Tuđman, Stjepan Mesić i nešto manje Ivo Josipović, dok takve navike nije imala Kolinda Grabar-Kitarović, kao ni aktualni Zoran Milanović.

Na lijevoj strani od vile je plaža na kojoj se kupao maršal i njegovi gosti, a na obali hladovina u koju su se zaklanjali od sunca. Pričalo se da Tito osoblju nije dao orezati nijednu granu već im je govorio da onu koja se ispriječi na stazu, samo povežu k drugima, prenosi jutarnji.

U prostranoj spavaćoj sobi, u središnjem dijelu je veliki Titov i Jovankin krevet, kraj njega, zanimljivo i dječji krevetić, dvije fotelje kojima se dižu podlošci za noge. Na zidovima originalni Ivan Lacković Croata i Emanuel Vidović. Toalet je renoviran, prilagođena današnjim vremenima, ali je masažni salon još uvijek u originalu, isto kao i vaga na kojoj je maršal kontrolisao svoju težinu. U sklopu sanitarnog čvora je i brijački salon, odnosno frizeraj s dvije stolice.

Nazire se i otočić Grunj, nenastanjen, ali s dobro skrivenim ukopanim bunkerom s kojega se brinulo o Titovoj sigurnosti.

Iz kabineta za posebne goste prema dijelu otoka za najposebniji dio. Tamo su smještena dva podruma i Titove – gorice, odnosno oko 1000 čokota vinograda malvazije, muškata i merlota, voćnjak mandarina, limuna, narandži i drugi sadnica o kojima brine inženjerka Ivana.

Vanga izgleda poput broja osam, a ovaj dio smješten je u tom drugom dijelu jednoga od dva osmičina kruga. Stazama kojima je Tito goste vozio u svojem četverosjedu s guvernalom još su postojane linije koje iscrtavaju stazu. Na početku svakoga reda vinove loze piše sorta.

U podrumu je dio gdje se od Titova grožđa pravi vino, od mandarina rakija. Opreme kojom raspolaže ne bi se posramio kakav ozbiljan ambiciozan vinar. Iz gornjega dijela gdje je postrojenje, spušta se u uzemljeni dio s arhivskim vinima, tamo na je hiljade boca kakvih se više ne može kupiti nigdje, ima najdraže Titove ružice, njemu najdražega rozea s Vange.

Boce su uglavnom iz šezdesetih godina, a ovdje su pohranjene i one koje je Tito dobivao na poklon. Iz ovoga podruma ulazi se u drugi tzv. stari podrum, na pedesetak metara dalje, također je kameni, ali intimniji. U njemu je sala za degustaciju, a uzemljenom dijelu također mnogo boca. Tu se nalazi dobro vođeni dnevnik za sve naslove, piše u njemu ko je i kada ponuđen kojim vinom.

Prije pet godina NP Brijuni napravio je plan kojim bi se Vanga jedan dan u sedmici otvorila turistima na vođenim VIP turama, međutim, Vlada RH to nikada nije odobrila. Sve je manje stranih delegacija koje posjećuju ovaj skriveni kutak, a on se svejedno održava skoro jednako predano kao dok je ovim stazama šetao sam maršal, prenosi jutarnji.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *