“BOG NE POSTOJI, NIKO NE UPRAVLJA UNIVERZUMOM”: Stiven Hoking je uvijek tvrdio ovo, a onda se desilo nešto ČUDNO

Stiven Hoking, poznati teorijski fizičar, kosmolog i pisac, imao je složenu i perspektivu na koncept Boga.

Tokom svog života, Hoking je dao značajan doprinos našem razumijevanju univerzuma i njegovog porijekla, često istražujući pitanja koja su se ukrštala sa religioznim i filozofskim verovanjima.

Iako nije potpuno odbacio postojanje Boga, njegova naučna istraživanja i racionalno razmišljanje doveli su ga do ateističkog stava.

Nakon njegove smrti, njegova porodica je podijelila u njegovo ime jednu teroriju, onu kojom bi on bio zadovoljan i sigurno bi ga nasmijala.

Stiven Hoking

Stiven Hoking o Bogu

Hokingovi pogledi na Boga mogu se pratiti do njegovih naučnih istraživanja, posebno u oblastima kosmologije i teorijske fizike. Njegovo najpoznatije djelo “Kratka historija vremena” privukla je pažnju kako naučnika, tako i šire javnosti.

U ovoj knjizi, Hoking je izložio svoje kosmološke teorije, raspravljajući o Velikom prasku, crnim rupama i protoku vremena. Ova naučna objašnjenja su pružila naturalistički okvir za razumijevanje univerzuma, što je izazvalo tradicionalne vjerske narative.

Jedan od ključnih Hokingovih argumenata protiv postojanja tradicionalnog božanstva bio je ukorijenjen u naučnom principu uzročnosti. On je doveo u pitanje potrebu da božanski tvorac objasni porijeklo univerzuma, navodeći da bi nastanak kosmosa mogli objasniti samo zakoni fizike.

Prema Hokingu, početna singularnost univerzuma, tačka beskonačne gustine i temperature iz koje je nastao, nije zahtijevala božansku intervenciju, ali se mogla razumjeti kroz zakone kvantne fizike.

Svoju prvu knjigu zaključio je izjavom: „To bi bio krajnji trijumf ljudskog razuma – jer bismo tada poznavali Božji um.

Kao što je izjavio u intervjuu El Mundo 2014. godine: „Prije nego što shvatimo nauku, prirodno je vjerovati da je Bog stvorio univerzum. Ali sada nauka nudi ubjedljivije objašnjenje. Ono što sam mislio pod ’mi bismo poznavali Božji um‘ je da bismo znali sve što bi Bog znao da postoji Bog, a ne postoji.

On je ponovio svoje stavove u zaključku druge knjige, “Kratki odgovori na velika pitanja”, rekavši: „Ne postoji Bog. Niko ne upravlja univerzumom.”

Ovo je zapravo bio prvi put da je jasno i direktno rekao da ne postoji božansko biće.

Stiven Hoking

„Vjerujem da univerzumom upravljaju zakoni nauke… Zakone je možda odredio Bog, ali Bog ne interveniše da prekrši zakone.” Također je rekao: „Ako želite, zakone nauke možete ih nazvati ’Bogom‘, ali to ne bi bio lični Bog koga biste mogli sresti i postavljati mu pitanja.

Hoking je umro 14. marta 2018. godine. Hokingova porodica platila je dobrotvorni uskršnji ručak održan u crkvi u njegovom rodnom gradu Kembridžu u Engleskoj. Na stolu je bila poruka na kojoj je pisalo: „Današnji ručak je Stivenov poklon. Od porodice Hoking.”

Porodica Stivena Hokinga rekla je da žele da urade nešto pozitivno za zajednicu i vjeruju da je to ono što bi on želio. Činjenica da se velikodušni čin dogodio u crkvi vjerovatno bi mu izmamila osmijeh na lice.

(Izvor: Stilkurir)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *