GREŠKA KOJU SVI PRAVE UVEĆAVA RAČUN ZA GRIJANJE: Stručnjak objasnio šta nikako da ne radite ako hoćete da UŠTEDITE

Mnogi od nas nikada nisu bili sigurni da li je najbolje uključiti grijanje kada nam je potrebno ili jednostavno moramo ostaviti termostat stalno uključen na nižoj postavci.

Jesen je i zvanično stigla, temperature u blagom padu, iako smo i dalje pod uticajem promenljivog vremena. Kako se naviknemo na niže temperature, ljudi počinju da postavljaju jedno drugom isto pitanje: ‘Jeste li već uključili grijanje?’ Neka domaćinstva izdrže dokle god mogu, a druga ga uključuju s prvim niskim temperaturama. Ali što se tiče korištenja centralnog grijanja, da li je istina da, ako ga ponestane cijeli dan, štedi novac? Kao i kod većine stvari, odgovor nije jednostavan, kako piše LADBible.

Stručnjaci sugeriraju da je ostavljanje grijanja na niskom nivou tokom cijelog dana radi uštede samo mit. S jedne strane, ostavljanjem grijanja uključenim cijeli dan, kotao će morati raditi kako bi održavao temperaturu na zadatom nivou, a vi ćete trošiti energiju cijeli dan u odnosu na postavljanje grijanja da počne u odabrano vrijeme. Međutim, ako je dom hladniji, biće potrebno više energije da se zagrije kada dođete i uključite grijanje.

Zato preporučuju korištenje tajmera. To omogućava da se grijanje uključi i isključi kada vam je najpotrebnije i ne morate brinuti da ćete ga zaboraviti isključiti.

Mnogi stručnjaci se slažu da je najvažnija stvar koju treba uzeti u obzir kada je u pitanju efikasno grijanje vašeg doma da otkrijete gdje toplina izlazi. Ako je vaš dom dobro izoliran, trošit ćete manje energije bez obzira na to da li grijanje ostavljate uključeno cijeli dan ili koristite tajmer. Što su toplinski gubici manji, to ćete manje energije potrošiti da postignete ugodnu temperaturu u domu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *