Klikom na sliku zatvorite prozor.

                                                                

PROFESIONALNI KUHARI SU OTKRILI TAJNI SASTOJAK KOJI SE KORISTI DA BI MESO BILO MEKO: Potrebna vam je samo 1 voćka

Koristite neki od ovih sastojaka i meso neće biti tvrdo

U kulinarstvu, često se suočavamo s izazovom pripreme mesa. Ponekad, čak i s najpažljivijim planiranjem i mariniranjem, rezultat može biti nešto manje nego što smo očekivali. Suvo, žilavo meso može pokvariti užitak jela. Međutim, postoji jedan trik koji može preokrenuti situaciju i dati mesu neverovatnu mekoću – kivi.

Ako želite da vaša svinjetina ili junetina bude nevjerojatno mekana, kivi je tajni sastojak koji će vam pomoći. Samo par kriški ovog voća, prekrivenih preko mesa i kratko odstajanje prije pečenja, mogu transformisati strukturu mesa u nešto nevjerovatno mekano. Kao svojevrsna prirodna marinada, kivi igra ključnu ulogu.

Razlog tome leži u prisustvu proteolitičkih enzima u kiviju, koji imaju moć razgradnje vezivnog tkiva u mesu. To omogućava mesu da postane mekše, gotovo toliko da se topi u ustima. Ako preferirate mariniranje mesa, sve što je potrebno jeste da pratite svoj uobičajeni proces mariniranja, ali dodajte narezani kivi sat-dva prije samog procesa pripreme mesa. Ipak, bitno je voditi računa da meso ne bude previše dugo izloženo kiviju, jer prevelika mekoća može dovesti do raspadanja mesa tokom pripreme.

Osim kivija, sličan efekat na mekoću mesa može imati i ananas, tropsko voće koje takođe sadrži slične enzime koji pomažu u omekšavanju mesa. Dakle, ukoliko kivi nije dostupan, ananas može biti odlična zamena za postizanje istog rezultata.

Ovaj jednostavan trik je koristan dodatak klasičnom načinu pripreme mesa i može donijeti značajnu razliku u teksturi, pružajući vam nezaboravan doživljaj uživanja u sočnom, nevjerovatno mekanom komadu mesa.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *