JEDNA PROSTA NAVIKA ZAUSTAVLJA KONDENZACIJU I POJAVU PLIJESNI U VAŠOJ KUĆI: Oduzeće vam 7 SEKUNDI, a spašava od VLAGE

Kako se približava hladno vrijeme, počećete da primijećujete nekoliko promjena u vašem domu, od kojih je jedna kondenzacija koja se stvara na vašim prozorima, prenosi The Mirror.

Obično se ujutru na prozorima pojavljuje tanak sloj vode, koji se formira kada se topli vazduh iznutra sretne sa hladnim vazduhom spolja. Iako ovo može izgledati bezopasno, ako se ne liječi, može izazvati stvaranje buđi i dovesti do ozbiljnih i gadnih zdravstvenih problema.

Stručnjaci iz Screwfixa-a su za britanski Ekspres podijelili savete za spriječavanje stvaranja kondenzacije, a jednostavna navika poput držanja zavjesa otvorenih u spavaćoj sobi dovoljna je da to spriječi.

„Zatvorene zavjese su odlične u spriječavanju promahe, ali također spriječavaju centralno grijanje da zagrije staklo prozora. To čini staklo hladnijim nego što bi trebalo, pa dolazi do kondenzacije. Ako noću ne pokrijete staklo zavjesama, temperatura će ostati bliža sobnoj i tako neće biti kondenzacije“, rekli su stručnjaci

Otvorite prozore noću

Ako, pak, ne možete da držite zavjese razdvojene, stručnjaci savjetuju da se odlučite za tanje zavjese ili malo spustite roletne.

Stručnjaci su otkrili još jedan trik za spriječavanje kondenzacije, a to je da prozori budu otvoreni noću ako je moguće.

„Topao vazduh koji ljudi izdišu dok spavaju povećava vlagu. Vlažan vazduh nema gdje da ode kada su prozori zatvoreni, pa se pretvara u kondenzaciju. Ako ih otvorite, makar i samo malo, to znači da je topao vazduh mogu da pobjegnu iz prostorije umjesto da se formiraju u kondenzaciju“, istakli su.

Ako ne podnosite otvorene prozore, druga opcija je da grijanje bude stalno uključeno, ali na niskoj temperaturi. Tako zaustavljate ekstremne padove i poraste temperature u vašem domu.

„Pad temperature kada je toplota isključena čini prozore hladnim. Zatim nagli porast kada je grijanje brzo zagrijava vazduh, ali ne i staklo, pa se stvara kondenzacija. Održavanje toplote sve vrijeme, ali na nižem nivou. temperature, spriječava hlađenje stakla i pomaže u spriječavanju stvaranja kondenzacije“, objasnili su stručnjaci, a prenosi Net.hr.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *