EVO ŠTA ZNAČI KAD PRONAĐETE NOVČIĆ U POGAČI: Mnogi su u zabludi

Mnogi su u zabludi da pronalazak parice u božićnoj česnici znači da ćete imati novca do sljedećeg Božića. Sveštenik Branislav Kedžić otkriva pravu simboliku!

Jedan od najvažnijih elemenata božićne trpeze svakako je česnica, posebna pogača koja se mesi na Božićno jutro i kojom se svi ukućani služe uz doručak.

I odrasli i djeca u Srbiji obožavaju običaj stavljanja parice u česnicu, jer je ij zanimljivo otkrivati ko je bio srećnik koji je izvukao paricu u svom parčetu česnice, koja se obavezno lomi, nikako se ne siječe nožem, te će cijele godine, po narodnom vjerovanju, imati novca.

Osim parice, u česnicu se stavlja i komadić drveta drena, koji simbolizuje dobro zdravlje, ali i kukuruz za plodnu i rodnu godinu, kao i grančica badnjaka za zdravlje i plodnost.

Domaćice se uvijek potrude da taj posebi hljeb bude ukusan i lijep na izgled, a da li znamo šta on zapravo predstavlja i šta simbolizuje dodavanje novčića u njega?

Profesor Bogoslovije Svetog Save, sveštenik Branislav Kedžić rekao je za RTS da je to ono na šta mislimo kada u molitvi “Oče naš” kažemo “hljeb naš nasušni daj nam danas”.

“Taj hljeb nasušni prvenstveno predstavlja nasušni hleb Isusa Hrista koji mi u liturgiji prinosimo u vidu darova nasušnih – hljeba i vina. Iz toga proizašli su i darovi nasušni koje mi koristimo svakodnevno, a to je hljeb. On se pojavljuje u velikom broju praznovanja, između ostalih i krsne slave”, kaže Kedžić.

On otkriva i da je poenta ubacivanja novčića u česnicu prepoznavanje zajednice da je nekom potrebna pomoć i da onaj ko pronađe taj novčić treba da simboliše onoga kome nešto treba.

“Prirodno bi bilo da onaj ko pronađe taj novčić prepozna onoga kome je možda taj novčić potrebniji pa da na taj način izrazi tu želju zajednice da nekome pomogne”, dodaje Kedžić i objašnjava da se zato za Božić uobičajeno darivanje. On dodaje i da se najučestaliji pokloni čarape, zato što simbolizuju toplinu porodičnog doma.

“Treba i da nas podsjete da neko drugi možda nema tu toplinu porodičnog doma, da nešto izostaje i da upravo mi treba da podelimo sa njima”, poručuje Kedžić.

(Lepa i Srećna)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *