PETE SU MI BILE STRAŠNO GRUBE I NIŠTA NIJE POMAGALO, A ONDA SAM OTKRILA OVAJ TRIK: Koža kao bebina, evo u čemu je tajna

Postoji nekoliko savjeta koji vam mogu pomoći kako da se riješite zadebljale i grube kože na stopalima.

1. MALO ASPIRINA

1

Jednostavan aspirin u apotekama može vam pomoći da očistite stopala od žuljeva. Zdrobite oko 5 ili 6 tableta aspirina i pomiješajte prašak sa limunovim sokom i vodom. Napravite pastu koja se može staviti na žulj. Omotajte to područje toplim ručnikom i prekrijte plastičnom vrećicom. Nakon otprilike 10 minuta, noge ostružite kamenom. Ako ste dijabetičar ili imate alergiju na aspirin, nemojte koristiti ovu metodu.

2. PASTA OD SODE

2

Dodavanje sode bikarbone u kupku za stopala može pomoći u liječenju žuljeva, ali postoji manje neuredan način. Pomiješajte sodu bikarbonu sa vodom da napravite pastu i redovno je nanosite na žuljeve dok ne zacijele.

3. ČAJ

3

Prilikom namakanja žuljeva u vodu umiješajte čaj od kamilice ili ulje čajevca. Ovo će vam pomoći da osušite kožu i izliječite je od žuljeva.

4. Natrljajte kukuruznim škrobom

4

Žuljevi se mogu lako spriječiti. Natrljajte stopala kukuruznim škrobom kako biste ih održali suhima, što sprječava iritaciju žuljeva i druge moguće infekcije. Ova metoda također može smiriti bolne žuljeve i kurje oko.

5. Napravite omot od sirćeta

5

Namočite vatu u sirće i zalijepite je na žulj. Ostavite na području preko noći, a zatim to područje istrljajte kamenom. Uvjerite se da sirće dodiruje kalus, a ne okolnu kožu.

6. Natrljajte kriškama ananasa

6

Kore ananasa sadrže enzime koji mogu pomoći u omekšavanju i uklanjanju žuljeva. Stavite mali komad svježe kore ananasa preko kalusa i umotajte ga komadom tkanine da ostane na mjestu. Ovo treba raditi jednom uveče tokom jedne sedmice. 

7. Aloa preko noći

7

Za ovaj trik možete koristiti ili list aloe ili čisti aloe gel. Nanesite mesnati dio biljke ili gel na kalus i prekrijte zavojem. Kalus bi sada trebao biti dovoljno mekan da se isturpija.

8. Ulje vitamina A i E

8

Vitamini mogu pomoći u liječenju vaše kože, čak i kada se koriste lokalno. Uzmite iglu i ubodite kapsulu vitamina A ili E. Sakupite ulje i nanesite ga na kalus. Uradite to prije spavanja i nastavite dok kalus ne zacijeli.

9. Nosite čarape (ili rukavice) sa specijalnim kremama ili vazelinom

9

Kreme ili losioni za piling mogu pomoći u liječenju žuljeva, posebno ako sadrže salicilnu kiselinu, ureu ili amonijum laktat. Osim toga, kreme za omekšavanje kože ili vazelin također mogu pomoći u omekšavanju žuljeva. Nošenje čarapa ili rukavica nakon nanošenja kreme može pomoći u zadržavanju vlage za žuljeve na stopalima ili rukama.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *