ISPLIVALI NEVJEROVATNI DETALJI: Njemački ubica zarađivao 250 hiljada eura dnevno, bio je ljut na Jehovine svjedoke!?

Njemačka je zavijena u crno nakon krvoprolića koje je u četvrtak navečer rezultiralo sa sedmero mrtvih, uključujući osumnjičenog napadača.

Prema posljednjim službenim informacijama, naoružani napadač ubio je sedam ljudi u zajednici Jehovinih svjedoka u Hamburgu prije nego što je pucao u sebe.

Policija je u 21.04 primila prvi poziv o pucnjavi u dvorani Jehovinih svjedoka u kvartu Alsterdorf na sjeveru Hamburga. Specijalna jedinica hamburške policije (USE) slučajno se našla u blizini, zbog čega su uspjeli brzo reagirati i spriječiti još veću tragediju.

Počinitelj je prvo pucao u automobil ispred zgrade, ali je vozačica uspjela pobjeći i nazvati policiju. Zatim je počeo pucati u dvoranu kroz prozor u prizemlju. U tom je trenutku 36 osoba slušalo propovijed u dvorani, a još 25 ih je sudjelovalo online.

U 21.09, kad su pripadnici specijalne jedinice stigli na mjesto događaja, zatekli su nekoliko teško ozlijeđenih osoba i nekoliko mrtvih. Dok su evakuirali ljude, čuli su pucanj odozgo, popeli se na prvi kat dvorane i pronašli još jednu osobu, osumnjičenog napadača koji je presudio sam sebi.

Žrtve su četvorica muškarca i dvije žene u dobi od 33 do 60 godina, a među ranjenima je i žena koja je bila u 28. tjednu trudnoće te koja je izgubila dijete. Osam osoba je ozlijeđeno, od kojih četvero teže.

Osumnjičeni počinitelj je Philip F. (35), samac koji je živio u Hamburgu od 2014. godine. Bivši je član zajednice Jehovinih svjedoka koji nije bio poznati vlastima kao ekstremist. Hamburške novine Abendblatt pišu kako je osumnjičeni prije otprilike 18 mjeseci napustio zajednicu iz nepoznatog razloga, svojevoljno, ali vjerovatno ne u dobrim odnosima.

Daljnje mjere
Prema istražiteljima, Philip F. je legalno posjedovao oružje kojim su počinjena ubojstva. Dozvolu za držanje i nošenje oružja stekao je u prosincu prošle godine. Upada u oči velika količina streljiva koju je posjedovao. Istraga je pokazala da je na mjestu zločina ispalio devet okvira s po 15 metaka, a uz sebe je imao još 20 okvira. U pretresu njegova stana pronađeno je još 15 okvira i dodatnih 200 komada streljiva.

Prema riječima šefa policije Martina Meyera, postojala je indicija da 35-godišnjak možda nije prikladan za nošenje oružja zbog nedijagnosticirane mentalne bolesti. Policija je, naime, primila anonimno pismo u kojem je pisalo da je Philip F. bio ljut na vjerske sljedbenike, posebno Jehovine svjedoke, i na bivšeg poslodavca.

Nakon što su primili anonimnu dojavu, 7. veljače izvršili su nenajavljenu provjeru oružja. Osim streljiva izvan ormarića s oružjem, policija nije pronašla nikakve druge razloge koji bi upućivali na potrebu za daljnjim mjerama. Policija još uvijek istražuje motive zločina.

Dimenzija policijske operacije postaje jasna kada se pogleda broj službenika koji su te noći sudjelovali u akciji u Hamburgu. Prema riječima voditelja operacije Matthiasa Trespa, ukupno 953 policijska službenika bila su uključena u operaciju, uključujući 52 savezna policajca i specijalce iz Schleswig-Holsteina.

Philipp F. se na svojim web stranicama predstavljao kao konzultant. Nudio je različite usluge savjetovanja u područjima od “kontrolinga” do “teologije”, koje je skupo naplaćivao.

Priznati Europljanin
Minimalna dnevna tarifa bila mu je 250.000 eura. Odrastao je u rigoroznoj evangelističkoj obitelji u Kemptenu u regiji Allgäu, kako saznaje Spiegel. Studirao je poslovnu administraciju, a sebe je opisivao kao “priznatog Europljanina”.

Hamburški senator za unutarnje poslove Andy Grote rekao je da se radi o “najgorem zločinu u novijoj povijesti našeg grada”. Njemački kancelar Olaf Scholz, bivši gradonačelnik Hamburga, opisao je pucnjavu kao “brutalan čin nasilja”, a zajednica Jehovinih svjedoka u Njemačkoj rekla je da su njezini članovi bili meta “užasnog napada”.

Jehovini svjedoci su kršćanski pokret osnovan u SAD-u krajem 19. stoljeća, koji propovijeda nenasilje i poznat je po evangelizaciji od vrata do vrata. Zajednica Jehovinih svjedoka u Njemačkoj broji oko 175.000 ljudi, uključujući njih 3800 u Hamburgu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *