DIREKTORICA OŠ DRINKA PAVLOVIĆ PODNIJELA OSTAVKU: Reagovala na tvrdnje Milice Kon da njeno dijete trpi nasilje, poručila samo jedno

Nataša Vasić, direktorica OŠ “Drinka Pavlović” reagovala je povodom tvrdnji voditeljke Milice Kon da njena kćerka trpi vršnjačko nasilje u školi i poručila da je podnijela neopozivu ostavku na mjesto direktora škole iz “duboko ličnih razloga”.

– Smatram da se svaki problem svakog djeteta riješava u institucijama, a ne u medijima. Kako smo u školi pogođeni poluistinama koje su iznesene u javnost, dužna sam da kažem šta je istina, a šta ne. Istina je da u jednom odjeljenju prvog razreda postoji problem, radi se o incidentima koji je činio jedan učenik i za svaki incident je obavještavan svaki roditelj i to istog trenutka čije dijete je bilo u njemu. Odmah zatim Tim za zaštitu učenika od nasilja sastavlja plan pojačanog vaspitnog rada za učenika koji pokreće incidente, kao i Plan zaštite odjeljenjske zajednice za to odjeljenje – navodi se u saopštenju direktorice i dodaje:

– Radionice, razgovori sa psihologom, pedagogom i obje učiteljice se odmah primijenjuju. Evaluacija tog rada pokazuje da se problemi nastavljaju. Zbog toga odjeljenjski starešina zakazuje roditeljski sastanak na kom prisustvujem i ja kao direktor škole, odjeljenjski starješina koja vodi sastanak, druga učiteljica iz cjelodnevne nastave i pedagog škole. Taj roditeljski sastanak je bio 7.11.2022. godine.

Prema njenim riječima “na roditeljskom sastanku pedagog, učiteljica i direktor škole objašnjavaju roditeljima da etiketiranje i stigmatizacija nijednog djeteta nije dobra i zabranjena je i da moramo da sarađujemo i nađemo alate koji će dovesti do uklapanja i prilagođavanja učenika svakodnevnom nastavnom radu”.

– Pedagog škole i učiteljica navode roditeljima konkretne alate koje će roditelji sa svojom djecom primijenjivati i kod kuće. Radionice i razgovori u psihološko-pedagoškoj službi se nastavljaju. Evaluacija dotadašnjeg rada u tom odjeljenju se radi 20.11.2022. godine i kako nije u potpunosti urodila plodom, pozivaju se roditelji učenika koji pokreće incidente i dogovaraju se sa predstavnicima Tima za zaštitu učenika od nasilja, da dok je dijete na spoljnjem zdravstvenom posmatranju, na koje smo ga takođe uputili, a dok ne dođemo do rezultata i izvještaja od struke i van škole, predlažemo da roditelj učenika bude pratnja učeniku na nastavi, svakog dana 8-11.30 časova, kada će otići sa cjelodnevne nastave na tretmane van škole, jer nastava inače traje do 14.30 – navodi se u saopštenju i nastavlja:

– Roditelji učenika svakog dana provodi vreme na nastavi sa svojim detetom od 28. novembra do 1. februara. Nakon toga, Tim za zaštitu učenika od nasilja radi evaluaciju dotadašnjih mera i odlučuje da se učenik vrati bez pratnje roditelja na nastavu, ali skraćeno, do pola 12. Nakon toga nastaje period bez ijednog incidenta, da bi se novi incident desio 25.4.2023. godine. Istog trenutka učiteljica obaveštava sve aktere događaja, i roditelji svih aktera odmah dolaze u školu. Dolazi i Milica Kon. Sutradan, 26.4.2023.godine Milica Kon prijavljuje zvanično mejlom nasilje nad svojim detetom i odmah biva pozvana na sastanak u školu 27.4.2023.godine u 13 časova.

Vasićeva ističe i da “na taj mejl odgovara da sastanku ne može da prisustvuje , ali da traži sve šta je škola preduzela”.

– Čitav tok joj pismenim putem dostavljamo o tome šta je preduzeto. Dana 28.4.2023. godine Tim za zaštitu učenika od nasilja ima sastanak na kom ponovo vršimo evaluaciju i razmatramo novi incident i direktorka škole ponovo odlučuje da se roditelj dok se ne nađe bolje rešenje vrati u školu i bude u pratnji svog deteta.

Roditelji deteta koji pravi incidente mole da se poslovno organizuju i da im damo par dana da naprave svoju porodičnu organizaciju i vrate se kao pratnja u školu svom detetu. Nakon toga su prvomajski praznici, a onda i najgora tragedija koja nas je sve zadesila. Roditeljski sastanak zakazan još ranije u tom odeljenju je 9.5. u 17 časova, na kojem se Milica Kon niti njen suprug ne pojavljuju, a isto veče u zabavnoj emisiji AMIG SHOW na televiziji Pink gospođa Milica Kon iznosi jednostrane i neproverene informacije – piše u saopštenju i dodaje:

– Sutradan, roditelji dečaka kojeg je etiketirala pozivaju direktorku škole, izvinjavaju se i mole da u narednom periodu u školu ne dolaze, ni oni ni njihovo dete. Škola daje umirujuće saopštenje za medije, bez detaljnih informacija jer škola mora da štiti interes svakog deteta. Gospođa Milica Kon nastavlja da radi isto po različitim medijima u emisijama zabavnog karaktera, iako je odmah pozvana na sastanak u školu, 12.5. u 13 časova. Gospođa Milica Kon ponovo pomera termin sastanka za ponedeljak, 15.5.2023. u 13 časova. Vikend koristi da o problemima u školi priča u medijima. U sredu, 10.5.2023. podnela sam neopozivu ostavku na mesto direktora škole iz duboko ličnih razloga.

Vasićeva navodi i da je tragedija koja nas je zadesila duboko potresla, kao i svakog građanina u ovoj zemlji.

– Celu nedelju trpela sam neviđene pritiske, pretnje i sa svojim timom sam se borila. Kako smatram da se sistem niti manjkavosti u sistemu ne rešavaju u medijima, nisam želela javno da istupam, niti me je bilo ko pozvao da iznesem našu stranu priče. Osećala sam nemoć, beznađe i veliku nepravdu. Jedino sa čim se slažem sa gospođom Kon jeste da se sistem treba prilagođavati trenutku u kojem nam deca rastu. To se ne radi u medijima nego u institucijama ove zemlje. Mediji u tome mogu samo da nam pomognu. Naglašavam da se integritet svakog deteta mora čuvati i ne smemo etiketirati nijedno dete ni kao žrtvu ni kao nasilnike, jer se oni razvijaju i rastu i takva vrsta pečata im nije potrebna, a nije ni po Konvenciji o pravima deteta. Deca su nam dobro i deca su nam dobra. Mi nismo! I moramo da se menjamo.

Podsetimo, voditeljka Milica Kon nedavno ispričala da njena ćerka sedam godina trpi vršnjačko nasilje gde je vršnjak iz škole udara pesnicama dok je drugi drži.

– Naša ćerka je prvi razred i tek sada posle ove tragedije su isplivala sva vršnjačka nasilja. Ne znate kako se bavi škola time. Naša ćerka ima sedam godina, jedan je drži, drugi je udara pesnicama. To se dešava ne samo njoj, već mnogima.

Gostujući emisiji Puls Srbije, Kon je detaljnije govorila o ovom nemilom slučaju.

– Nisam verovala da se takve stvari događaju dok mi dete nije krenulo u školu. Mi smo već prvog dana imali incident. Tačnije, taj dečak je imao incident sa jednom drugom učenicom. To je tako krenulo već od 1. septembra. Nama se to dogodilo neposredno pre raspusta, dakle pre ove tragedije. Ja sam odmah došla u školu, a moj muž je već uveliko bio stigao i čekao da ga primi direktor. Pitala sam: “Pošto mi znamo da se ovo događa od 1. septembra, šta sada? To se već vrtelo i vrtelo i šta sada? – rekla je Kon i dodala:

– Škola vas obavesti i vi dođete na sastanak. Moje pitanje je da li se tu sve završava? Čekam da vidim šta posle toga, jer ja nisam zadovoljna rezultaima škole u borbi protiv vršnjačkog nasilja.

Kon je istakla da ovaj problem nije vezan samo za školu koju pohađa njena ćerka, već da je u pitanju problem prisutan u svim školama:

– Zvali su me rodtielji u nenormalnom broju i zahvaljivali se što sam istupila u javnost, ali nemojte misliti da nisam dobijala i poruke: “Pazi šta pričaš!” Verujte mi da su me čak i neki poznanici upozoravali da budem pažljiva! Zaista ne znam u kakvom mi to društvu živimo kada ne možemo da branimo bezbednost svakog građanina.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *