OGLASIO SE VLASNIK STRELJANE “PARTIZAN” POSLIJE POKRENUTE ISTRAGE: Otac je dolazio, dovodio je i sina, ali…

Nakon pokrenute istrage protiv streljane “Partizan”, oglasio se Ratko Ivanović, predsjednik strijeljačkog kluba.

Ratko Ivanović, predsednik Streljačkog kluba praktikal šuting “Partizan” izjavio je da dječak koji je ubio devet svojih vršnjaka i pripadnika obezbjeđenja u osnovnoj školi “Vladislav Ribnikar” nikada nije pucao u streljani u koju je dolazio zajedno sa ocem koji je vježbao gađanje. 

“Otac je s vremena na vrijeme dolazio kod nas. Dovodio je i sina, ali dječak nikada nije ulazio u strelište, a kamoli pucao. On je sjedio u bašti kafića ispred. Čekao ga je ispred i nije ulazio. Možda je pokušao da uđe, ali tvrdim da bi ga instruktor u tom slučaju odmah udaljio”,  kaže Ivanović.

Objašnjava da od kada se odigrao nezapamćeni zločin na Vračaru u medijima su iznijete pogrešne informacije i tvrdnje koje jednostavno kako kaže nisu na mjestu.

“Tvrdim. Ponavljam tvrdim… Dječak gađao sigurno nije. Mi kao klub sarađujemo sa policijom i sve što su nakon zločina od informacija, ili dokumentacije, tražili od nas mi smo predali. Snimci sigurnosnih kamera iz strelišta su predati, kao i dnevnici gađanja, popis municije i sve drugo što su tražili”, objašnjava predsednik streljačkog kluba i dodaje:

“Snimci kamera se čuvaju minimum četiri mjeseca, a vrlo vjerovatno i do godinu dana. Strelište je pod video nadzorom 24 sata svakoga dana, a svako ko uđe u njega mora da se identifikuje ličnom kartom instruktoru koji te podatke upisuje u dnevnik gađanja.

Inače dnevnik gađanja redovno kontroliše policija i ne samo dnevnike već i sve drugo vezano za rad strelišta.

Tužilaštvo istražuje streljanu
Inače u tužilaštvu je potvrđeno da je formiran poseban predmet u cilju utvrđivanja svih okolnosti u vezi sa radom i postupanjem Streljačkog kluba “Partizan” i da naloženo policiji da prikupi potrebna obavještenja.

Utvrđuje se da li su nekim internim aktom propisani uslovi korišćenja usluga ovog streljačkog kluba, da li je dozvoljen ili zabranjen pristup maloljetnim licima i djeci i drugo.

Zatraženo je i da se utvrdi da li je otac jedan od korisnika Streljačkog kluba “Partizan”, da li su on i njegov sin obučeni za rukovanje vatrenim oružjem i da li je otac donosio svoje vatreno oružje za gađanje i koje, kao i da li je to oružje koristio i njegov sin u streljani.

Potrebno je da se utvrdi i koliko su puta otac i njegov sin koristili usluge streljane, da li je pomenuti dječak dolazio sam ili u pratnji roditelja, da li su se oni bavili streljačkim sportom, te da li su imali obavezu dostavljanja lekarskog uvjerenja za korišćenje usluga streljane rekreativno ili u vidu sporta.  Pored ostalog zatraženo je i da se utvrdi za koju vrstu, marku, model, kalibar i fabrički broj vatrenog oružja je ocu dječaka dato odobrenje nadležnog organa.

Provjerava se i koja je zdravstvena ustanova izdala ocu uvjerenje o zdravstvenoj sposobnosti za nabavljanje i držanje oružja, da li postoji obaveza za obnavljanjem tog odobrenja, kao i na koji je način nadležni organ cijenio ispunjenost svih uslova predviđenih Zakonom o oružju i municiji kada je donio odobrenje za nabavljanje i držanje vatrenog oružja.

Inače u Višem tužilaštvu se već vodi postupak protiv oca jer nije na odgovarajući način obezbijedio čuvanje oružja, koje je njegov sin koristio u masovnom ubistvu na Vračaru.

(Mondo/Informer) 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *