POZNAT JE DATUM STABILIZACIJE VREMENA: Do tada “monsunske kiše”, grmljavinske nepogode, lokalno grad i poplave

Nastavlja se veoma nestabilno vrijeme, a takva vremenska situacija potrajaće i narednih 10 dana. Ipak, do tada, uslijediće i jedna manja i kratkotrajna stabilizacija vremena, ali ne na teritoriji cijele zemlje.

Od četvrtka do kraja sljedeće sedmice biće ponovo nestabilno sa pljuskovima i grmljavinom, uz mogućnost obilnih padavina i nepogoda.

Kada je riječ o temperaturi, prvo će biti u skladu sa kalendarom, a potom narednog vikenda ponovo u padu na vrijednosti oko 20°C.

Inače, prosječna maksimalna temperatura za sredinu juna je od 25 do 29°C.

Prema današnjim prognozama stabilizacija vremena očekuje se nakon 20. juna.

S obzirom na to se u narednom periodu očekuje dodatnih 20 do 40 mm kiše, lokalno od 50 do 100 mm, a u zonama najjačih oluja i preko 100 mm, očekuje se rast svih manjih i srednjih tokova, uz opasnost od poplava i bujica na manjim tokovima, potocima i u gornjem toku Zapadne i Južne Morave. Opasnost od bujičnih poplava i izlivanja ja očekuje se i u slivovima Kolubare Jadra, Timoka i drugih manjih i srednjih rijeka.

U predjelima gdje ne bude izlivanja rijeka i drugih tokova, postojaće opasnost od poplava i bujica zbog nemogućnosti da odvodni i kanaliziacini sistemi prihvate veću količinu vode u kratkom vremenskom intervalu.

Dunav i Sava prethodnih dana zabilježili su već pad i to za metar do dva, tako da se na ovim rijekama ne očekuje opasnost od poplava, a dobra vijest je da će vodostaj ovih rijeka i narednih dana biti u padu.

Zbog očekivanih grmljavinskih procesa, kako za vikend tako i u narednom periodu preporučuje se oprez na otvorenom i izbjegevanje boravka na kritičnim mjestima. Oprez će biti neophodan i u saobraćaju, naročito pri grmljavinskim olujama i nepogodama.

(Telegraf.rs)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *