Klikom na sliku zatvorite prozor.

                                                                

VELIKA PROMJENA VREMENA STIŽE PREMA BIH: Oluja u Austriji, Slovenija proglasila UZBUNU – ima povrijeđenih

Snažno nevrijeme pogodilo je Austriju, javljaju tamošnji mediji, a stiglo je i do Slovenije te se kreće dalje prema jugoistoku. I u Zagrebu puše jak vjetar.

Jake oluje divljaju Tirolom – tu su pokrajinu zahvatili udari vjetra, jaka kiša i tuča.

Prolom oblaka pogodio je i voz koji je vozio u smjeru Vorarlberga. Zbog nestanka struje vlak trenutno stoji, a putnici su morali biti evakuirani. Među njima je bio čak i austrijski predsjednik Alexander Van der Bellen, javlja Krone.at. On je putovanje nešto kasnije nastavio automobilom.

Hitna pomoć je smirivala putnike i opskrbljivala ih vodom. Razlog zastoja su iščupana stabla koja su pala na dalekovod.

Radovi na raščišćavanju pruge će nakon ovako jakog nevremena vjerojatno potrajati.

Ne prometuju ni vlakovi u dolini Inn, kao ni oni preko prijevoja Brenner.

U nekim su mjestima ljudi ostali bez struje, a mnogi planinari su zapeli u planinama. Angažirane su stotine vatrogasaca. Zabilježeno je više od 500 intervencija, uglavnom zbog srušenih stabala. Za sada nema izvještaja o povrijeđenima, javlja Die Presse.

U Innsbrucku je vjetar puhao brzinom od 161 kilometara na sat, a oluja je ponegdje odnosila i krovove. Lokalno su zabilježeni i poplavljeni podrumi.

Jake oluje harale su i Koruškom, a u jednom je okrugu oluja odnijela vrh crkvenog tornja. Ima i povrijeđenih.

Prema podacima slovenske Agencije za okoliš, oluja je već stigla i do sjevera Slovenije. Unutar nje se nalazi nekoliko jakih olujnih ćelija.

Uprava za zaštitu i spašavanje je pozvala sve one koji borave na otvorenom da se povuku na sigurno, posebice od 18 do 21 sat.

Očekuju se jaki udari vjetra, tuča i obilni pljuskovi. Izdan je najviši, crveni stepen upozorenja za sjeverozapadne i sjeveroistočne dijelove zemlje. Grmljavinska nevremena će se tokom idućih sati kretati prema jugoistoku, prenosi Radiosarajevo

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *