Klikom na sliku zatvorite prozor.

                                                                

DJETETU KAŽITE OVE 2 RIJEČI I ONO ĆE VAS POSLUŠATI: Socijalna radnica ima trik koji djeluje bolje nego da prijetite kaznom

Socijalna radnica ima jednostavan trik da vas djeca poslušaju – primenite magično pravilo od dvije riječi, to će djelovati bolje nego da im prijetite kaznom!

Socijalna radnica i stručnjak za roditeljstvo Gen Muir tvrdi da prijetnje kaznom mogu da dovedu do nepotrebnog sukoba sa decom i da ugroze vaš odnos. Kao majka četvoro djece, ova Australijanka odlično razumije izazove sa kojima se suočavaju savremeni roditelji. I sama je pokušala da zapreti sinovima da će im nešto uzeti ako je ne poslušaju, ali je potom saznala da takva taktika rijetko funkcioniše.

Umesto toga, ona preporučuje korišćenje reči “kada” i “tada”, za koje kaže da menjaju perspektivu djeteta na situaciju i obezbeđuju nagradu za dovršavanje zadataka, piše Index.hr.

“Vaše dijete vas neće poslušati ako mu prijetite da ćete mu oduzeti konzolu za igru svaki put kada je njegova soba neuredna. Djeca ne treba da sarađuju sve vrijeme. Oni bi trebalo da pomjeraju granice i ponekad je to njihov način da nam daju do znanja da se bore da regulišu svoje emocije”, objasnila je ona i otkrila zašto djeca pogrešno razumiju prijetnje i šta da rade umjesto njih.

“Ako promenite pristup i kažete ‘kada uradite ovo, onda možemo da imamo ono’, to je pozitivnije, direktnije i mnogo vjerovatnije da će rezultirati uspjehom,” rekla je ona.

Drugim riječima, prema Mjuru, bolje je koristiti fraze kao što su “kad se obučeš, onda možeš da se igraš” ili “kad uradiš domaći, onda možeš da gledaš TV”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *