Klikom na sliku zatvorite prozor.

                                                                

Oluje u Austriji, Švicarskoj, Sloveniji… Poplave, vjetar nosi krovove: KATASTROFALNA OLUJA PRIBLIŽAVA SE I NAŠEM PODRUČJU (VIDEO)

Obilna kiša i povećanje razine rijeka i potoka izazvali su velike probleme u Tirolu. Okruzi Imst i Innsbruck-Land trenutno su najviše pogođeni. Nakon poplava i odrona zatvorene su ceste i željeznička pruga. 2500 vatrogasaca je angažirano na poplavama u Tirolu. Situacija u okrugu Imst posebno je teška. Prema procjenama, ondje se može očekivati ponovno povećanje razine Ötztaler Achea, piše Kronen Zeitung.

30 kućanstava s oko 70 ljudi evakuirano je u Tumpenu (okrug Ried) u Ötztalu. Smješteni su u mjesni dom i vatrogasni dom. U poznatom zimskom sportskom odmaralištu Sölden svi mostovi su zatvoreni iz predostrožnosti. I u Jerzensu su evakuirane tri kuće. Na tom području je nestalo i struje.

Željeznička pruga između Gries am Brennera i Brennera je zatvorena. Lokalna cesta je oštećena u poplavama i također zatvorena.

Danas ujutro operativna uprava vatrogasne postrojbe Innsbruck odlučila je aktivirati mobilnu zaštitu od poplava na području Sill. Zatvorena je pješačka i biciklistička staza od Rapoldiparka do Pradlerovog mosta. Mostove kontroliraju vatrogasci, pišu austrijski mediji.

“Situacija je i dalje napeta i pomno se prati. Kako bi se osigurala najbolja moguća koordinacija u cijeloj zemlji, sada je aktivirano i državno upravljanje operacijama”, rekla je državna vijećnica za sigurnost Astrid Mair.

Jake oluje zahvatile su i Bavarsku, u mjestu Bad Bayersoien vjetar je nosio krovove s kuća. U međuvremenu je u švicarskom kantonu Ticino u posljednja 72 sata palo više od 350 milimetara kiše. Obilnije padavine danas se predviđaju uglavnom za Predarlje, Tirol, Solnograšku i Korušku, gdje ponegdje već pada kiša. Meteorološki ured GeoSphere Austrija upozorava na mogućnost odrona i poplava.

Nevrijeme već stvara probleme u Tirolu. Zbog odrona su morali zatvoriti i željezničku vezu s Brennerom na granici s Italijom, koja će biti zatvorena do večeri. U dolini Ötztal potok se već izlio iz korita, zbog čega je tamošnja regionalna cesta zatvorena. Očekuje se da će neki drugi potoci i bujice uskoro početi plaviti.

Prema prognozama kiša će se u većem dijelu zemlje zadržati do utorka. Moglo bi pasti od 60 do 100 milimetara oborine, ponegdje i od 150 do 200 milimetara, posebno u centralnom dijelu Alpa. U austrijskim regijama Štajerska i Gradiška očekuju se povremeni jaki pljuskovi i nevrijeme. U srijedu se posvuda očekuje prestanak oborina. U četvrtak se očekuje djelomice sunčano, iako su još mogući pojedini pljuskovi.

Obilne kiše u nedjelju su zahvatile i jug Njemačke. U gradu Straubingu poplavljene su ulice i podrumi, mnoge ceste zatvorene su zbog srušenih stabala.

Prema izvještajima njemačkih medija, u gradu Bad Bayersoien oluja s tučom i jakim vjetrom odnijela je krovove 150 kuća, a oštećena su i mnoga vozila. U okrugu Kammer u Traunsteinu kran se zbog oluje prevrnuo na kuću.

Snažne oluje, orkanski vjetrovi i tuče veličine oraha poharale su i Italiju. Jaki vjetrovi i grmljavinsko nevrijeme oštetili su desetke automobila i objekata, a vatrogasci su cijelu noć bili na terenu.

Mežunarodne željezničke veze između Italije i Francuske kroz tunel Frejus prekinute su “na neodređeno vrijeme” zbog velikog odrona u francuskoj regiji Savoy koja graniči s Pijemontom, objavila je danas talijansko-francuska međuvladina komisija za željezničku liniju Torino-Lyon.

Odron se dogodilo u dolini Maurienne u nedjelju poslijepodne, prenosi talijanska novinska agencija ANSA. Komisija je saopćila da je francuski željeznički operater Sncf blokirao sve vozove na njihovim polaznim stanicama i da bi mogli proći dani, a možda i sedmice prije ponovne uspostave usluga.

Vrlo snažno nevrijeme s jakim pljuskovima, vjetrom i tučom zahvatilo je zapad Slovenije. Dijelovi zemlje su ostali bez struje, voda je ušla u neke trgovine, javlja 24ur. Nevrijeme se zatim premjestilo prema Vipavskoj dolini i Goriškoj. U Ajdovščini je već pala tuča veličine jajeta.

Jako nevrijeme prethodno je zahvatilo i obalu. Zbog kratkotrajnog obilnog pljuska voda je poplavila Skladiščnu ulicu u Izoli. Voda se probila i u neke trgovine, poplavljen je i Prešernov trg, javlja čitateljica 24ur.

Iz saobraćajno-informativnog centra upozoravaju da na pojedinim dionicama ima odrona na cestama na području između Seče i Izole te između Dragonje i Kopra. Olujni sistem nastavlja se kretati u smjeru sjevera prema Gorenjskoj, stoga budite oprezni, upozorava portal Meteoinfo Slovenija.

Ajdovščino je prizadelo neurje s točo (nevihta omenjena prej). Po prvih ocenah je padala toča debela kot jajce.Foto: Martin Vidmar

Posted by Neurje.si on Понедељак, 28. август 2023.

Kasnije će se oluje i pljuskovi pomaknuti istočnije”, dodaju.

Kako navodi Index, poplavljeni su i portoroška plaža te centar grada. Prema podacima slovenske Agencije za okoliš, na obližnje aerodromu do pola tri poslijepodne već su pale čak 92 litre kiše po kvadratnom metru. Ondje je između 13 i 13.30 sati palo dodatnih 25 milimetara kiše, u Tolminu 37 milimetara, na Šebreljskom vrhu 24 milimetra, u Kopru 22 milimetra, na Bukovskom vrhu 23 milimetra, a u Bovcu 21 milimetar.

“Lokalno na zapadu već je palo blizu 100 milimetara kiše. Olujni pojasevi, koji uz intenzivne oborine sežu sve do sjeverne Slovenije, sljedećih će se sati pojaviti i u središnjoj i istočnoj Sloveniji”, upozoravaju iz Arsa.

Kod Rovinja je ranije danas zabilježena velika pijavica, a snimku je objavio portal Istramet. Prizor masivne pijavice na moru zabilježili su brojni građani i turisti, a dojava o štetama zasad nema.

Istovremeno, izraženi kišni val zabilježen je na potezu od Poreča do Umaga gdje je palo do 25 mm kiše.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *