“IZGLEDALO JE KAO CUNAMI” Evo kako je grad u Libiji zbrisan sa lica zemlje – čula se eksplozija, a onda je voda PROGUTALA višespratnice (VIDEO)

Ministar koji je posjetio istočnu luku Derna rekao je BBC-u da je broj mrtvih od poplava u Libiji samo u tom gradu premašio 1.500.

– Bio sam šokiran onim što sam vidio, to je kao cunami – rekao je Hišam Čkiuat iz vlade koja ima sedište na istoku zemlje.

Veliki dio Derna, u kojem živi oko 100.000 ljudi, pod vodom je nakon što su se srušile dve brane i četiri mosta.

Društvo crvenog polumjeseca navodi da se oko 10.000 ljudi vode kao nestali nakon poplave izazvane olujom Daniel.

Istočni gradovi Bengazi, Sosa i Al-Marj takođe su pogođeni olujom koja je pogodila u nedelju.

Gospodin Čkiuat, ministar za avijaciju i član odbora za hitne situacije vlade, rekao je BBC Njusaur da je srušen jedan od nasipa južno od Derne i da je veliki deo grada povučen u more.

– Očigledno je da je jedna velika četvrt uništena – ima mnogo žrtava, a njihov broj se povećava svaki sat. Trenutno 1.500 mrtvih. Više od 2.000 nestalih. Nemamo tačne brojke, ali ovo je katastrofa”, dodao je, napominjući da “nasip koji se srušio nije održavan neko vreme. –

Prije oluje, vlasti u Derni su uvele policijski čas u nedelju, naređujući ljudima da ne napuštaju svoje domove kao deo preventivnih mera.

Stručnjaci za vodoinženjering rekli su BBC-u da je verovatno da je gornja brana, udaljena oko 12 kilometara od grada, prva pukla – njena voda se srušila niz riječnu dolinu prema drugoj brani, koja se procenjuje da je udaljena oko jednog kilometra od niskog dijela Derne, gde su kvartovi poplavljeni.

Raja Sasi, koji je preživio sa suprugom i malom ćerkom, rekao je agenciji Rojters – Prvo smo mislili da je samo jaka kiša, ali u ponoć smo čuli ogromnu eksploziju i to je bila brana koja se srušila. –

Libijska novinarka Nura Eljerbi, koja radi iz Tunisa, rekla je BBC-u da je saznala da je oko 35 njenih rođaka koji su svi živeli u istoj stambenoj zgradi u Derni još uvijek živo nakon što je kontaktirala lokalni tim za spasavanje.

– Provjerili su, kuća je uništena, ali moja porodica je uspjela da izađe prije nego što je situacija postala gora. Sada su sigurni – kaže ona, iako još čeka da razgovara s njima direktno.

Gospodin Čkiuat je ranije rekao Rojtersu da je četvrtina grada nestala.

Tamer Ramadan, šef Međunarodne federacije Crvenog krsta i Crvenog polumeseca (IFRC) u Libiji, rekao je novinarima da će broj mrtvih vjerovatno biti “ogroman”.

Govoreći putem video linka iz susjedne Tunisa, rekao je – Naši timovi na terenu još uvijek rade na procjeni… nemamo konačan broj za sada. Broj nestalih je dosegao 10.000 osoba do sada. –

BBC Vremenska prognoza navodi da je grad Bejda, udaljen oko 165 kilometara zapadno od Derne, zabeležio 414 mm kiše u roku od 24 sata tokom oluje Danijela.

Prema podacima o klimi, septembar je obično suv mesec u severoistočnoj Libiji, a nedavna kiša čini 77% prosječne godišnje količine padavina u Bejdi.

Osim područja na istoku, i zapadni grad Misrata među onima je koji su pogođeni poplavama.

Libija je u političkom haosu od svrgavanja dugogodišnjeg vođe Muamera Gadafija 2011. godine – ostavljajući bogatu naftom naciju efektivno podeljenu, s privremenom, međunarodno priznatom vladom koja operiše iz glavnog grada Tripolija i drugom na istoku.

Prema riječima libijskog novinara Abdulkadera Asada, to otežava napore za spasavanje jer različite vlasti nisu u mogućnosti da brzo reaguju na prirodnu katastrofu.

– U Libiji nema timova za spasavanje, nema obučenih spasilaca. Sve u poslednjih 12 godina bilo je o ratu – rekao je BBC-u.

– U Libiji postoje dvije vlade… i to zapravo usporava pomoć koja stiže u Libiju jer je malo zbunjujuće. Imate ljude koji obećavaju pomoć, ali pomoć ne dolazi. –

Gospodin Čkiuat je rekao da je pomoć na putu i da će istočna administracija prihvatiti pomoć vlade u Tripoliju, koja je poslala avion sa 14 tona medicinskih zaliha, vreća za tijelo i više od 80 lekara i medicinskih tehničara.

Američki specijalni izaslanik za Libiju, Ričard Norland, izjavio je da će Vašington poslati pomoć istočnoj Libiji u saradnji sa partnerima UN i libijskim vlastima.

Egipat, Njemačka, Iran, Italija, Katar i Turska neki su od država koje su saopštile da su poslale ili spremne poslati pomoć.

Derna, udaljena oko 250 km istočno od Bengazija duž obale, okružena je obližnjim brdima plodne regije Jabal Akhdar.

Grad je nekada bio mjesto gdje su militanti Islamske države izgradili prisustvo u Libiji, nakon pada Gadafija.

Nekoliko godina kasnije protjerani su od strane Libijske nacionalne armije (LNA), snaga odane generalu Kalifi Haftaru koji je saveznik istočne administracije.

Moćni general je rekao da istočni zvaničnici trenutno procenjuju štetu koju su izazvale poplave kako bi se putevi mogli obnoviti i električna energija obnoviti kako bi se pomoglo u naporima spasavanja.

– Sve zvanične institucije, posebno Centralna banka Libije, trebale bi pružiti hitnu finansijsku podršku kako bi oni koji sprovode mogli raditi svoj posao i nastaviti s obnovom – citira ga Rojters u televizijskom obraćanju.

Vodeći libijski sajt za vesti Al-Vasat sugerisao je da su propusti u pravilnom obnavljanju i održavanju infrastrukture u Derni nakon godina sukoba djelimično odgovorni za visoki broj žrtava.

– Sigurnosni haos i nemar libijskih vlasti u sprovođenju bliske kontrole sigurnosnih mjera [brana] doveli su do katastrofe – govori ekonomski stručnjak Mohamed Ahmad.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *