Prošlog utorka je nestala, ovo su ključni dokazi u potrazi da Dankom: Kako izgleda istraga iz dana u dan

Danka je nestala 26. marta oko 13.45 sati, a u međuvremenu se pojavio snimak na kom se vidi devojčica koja liči na Danku

Cela Evropa je na nogama, potraga za Dankom Ilić (2) koja je nestala u utorak 26. marta ušla je u sedmi dan. Nedelju dana roditelji ove devojčice strepe, nemi su od brige, samo žele da vide svoje dete živo i zdravo. Ekipe Telegrafa danonoćno su na terenu i izveštavaju o svim dešavanjima u Boru i Banjskom Polju, gde vlada velika tenzija jer svi čekaju da čuju samo jedno – da se Danka vratila kući.

Tog martovskog popodneva, kada je objavljeno da je dvogodišnje dete nestalo, digla se cela Srbija. Po prvi put u istoriji naše zemlje upaljen je Amber alert, tj sistem “Pronađi me”. Mnogobrojne ekipe MUP-a uključene su u potragu, grupe su se samo smenjivale, nemurno pretraživale terene oko kuće kod koje je poslednji put viđena devojčica, ali bezuspešno, od nje ni traga ni glasa.

Sve do juče popodne, kada je predsednik Srbije otkrio da se pojavio novi trag u vezi sa istragom o nestanku devojčice, potraga se činila beznadežnom, ali ipak nije bilo odustajanja. A onda se pojavio snimak iz Beča koji je svima ulio novu nadu. Srbin koji živi u ovom gradu uhvatio je devojčicu koja neodoljivo podseća na Danku sa dve žene koje pričaju rumunski jezik, svoj snimak odmah je prosledio policiji.

26. mart – dan nestanka, prvi dan potrage

13.45 Prijavljen nestanak male Danke 

U utorak 26. marta, oko 13.45 prijavljen je nestanak Danke Ilić (2), a kako je njena majka tada navela za Telegraf.rs, devojčici se izgubio trag u momentu kada je ona davala vodu drugom detetu u Banjskom Polju.

– Okrenula sam se da dam vodu drugom detetu i kada sam pogledala ponovo, nje tu nije bilo – rekla je uplašena majka.

U trenutku kada je nestala na sebi je imala ljubičaste pantalone, meslinastu jaknu i kosu vezanu u repić.

18.46 Počela šira potraga za devojčicom 

Na teren je izašlo više od 350 ljudi među kojima su bili i meštani, pripadnici MUP Srbije, vatrogasne jedinice kao i pripadnici Gorske službe spasavanja.

19.14 Prvi put u Srbiji se oglasio Pronađi me

Prvi put u Srbiji samo par sati nakon nestanka male Danke u Srbiji se oglasio sistem Amber Alert pod nazivom “Pronađi me”. Informacije o devojčici poslate su SMS-om svim građanima Srbije kako bi pomogli i alarmirali policiju u slučaju da imaju informacije u vezi sa nestalom dvogodišnjom devojčicom.Danka

Printskrin; Amber alert

22.12 Kordon policije ispred kuće kod koje je Danka nestala

Reporteri portala Telegraf.rs od prvog dana sa lica mesta prate dešavanja u Banjskom Polju i Boru, a već oko 10 sati uveče ispred kuće kod koje je Danka nestala stigao je kordon policije. Meštani su bili jako uplašeni i nervozni i naveli su da ne pamte da se ovako nešto dogodilo u njihovom mestu.

Oko kuće Ilića nalazi se nekoliko rupa. Ovde ima dosta rupa koje su doboke između jednog i dva metra. Te rupe su se napunile podzemnim vodama. Trenutno se motkama proverava da li je devojčica možda upala u neku od njih. Za sada u njima nismo ništa pronašli“, rekao je jedan od komšija za Telegraf.

U potragu su se uključili i termovizijski dronovi, kao i psi tragači.

27. mart – drugi dan potrage

Kako je javio naš reporter, kuća se nalazi na nekih 150m iza gustog drveća i šiblja, teško je primetna. Izolovana je stotinak metara od ostalih kuća i nalazi se usamljena na vrhu ulice. U okolini niko ne živi. Kuća porodice Ilić nalazi se na samom kraju sela, dok se iza prostiru šume, brda i nepristupačni predeli, te je strah zbog nestanka devojčice još veći. Pojedini meštani naveli su ranije za naš portal da se u okolini kuće nalazi i mnogo rupa, te su tada strahovali da je devojčica upala u jednu od njih.

09.41 Prvo oglašavanje Dankinog oca Miloša

Otac male Danke Ilić, koja je nestala juče oko 13.45 sati u Banjskom polju kod Bora, oglasio se na društvenoj mreži i poslao potresnu poruku.

– Zlato tatino, naći će te tata. Svete moj mali – napisao je on na Fejsbuku.

https://facebook.com/photo.php?fbid=3692769150958456

10.38 Majka i otac Danke u policiji 

Prvi put Ivana i Miloš Ilić dali su iskaz u policiji drugog dana nestanka. Od tada su se kontstantno vraćali u policijsku stanicu u Boru.

Kako smo saznali, policija u slučajevima nestanka deteta ispituje roditelje i postavlja im sledeća pitanja:

  • Da li su poslednjih dana dobijali čudne pozive i poruke;
  • Da li su primetili njima nepoznate osobe blizu kuće;
  • Da li ih je neko i ko kontaktirao putem društvenih mreža;
  • Da li su njih dvoje imali probleme i nesporazume u braku;
  • U kakvim su odnosima sa komšijama i prijateljima

12.45 Prvo oglašavanje deke male Danke

Deda nestale Danke Ilić (2) pojavio se u naselju Banjsko polje po prvi put, drugog dana nestanka njegove unuke, javio je naš reporter sa lica mesta.

Jadni čovek, skrhan tugom, uspeo je da izusti samo to da ne može da daje izjave.

14.11 Ekskluzivan snimak kamere sa komšijske kuće u vreme nestanka Danke

Ekipa portala Telegraf.rs došla je u posed ekskluzivnog snimka sa sigurnosne kamere komšijske kuće u blizini koje je nestala Danka Ilić (2), a na kojem se vidi automobil koji žurno prolazi. Devojčica je nestala juče oko 13.45 sati, dok je automobil primećen na snimku u 13.47.

Kuća ispred koje je snimljen automobil nalazi se samo stotinak metara od njihove porodične kuće, ispred koje je nestala Danka.

Kako je javila naša reporterka sa lica mesta, automobil se kretao u smeru od porodične kuće Ilića.

17.35 MUP obustavio pretragu terena u Banjskom Polju

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, nakon 27 sati detaljne pretrage terena u potrazi za dvogodišnjom Dankom Ilić u prigradskom naselju Banjsko Polje i Brestovačkoj banji, obustavili su dalju pretragu s obzirom na to da svi dosadašnji rezultati ukazuju da se devojčica ne nalazi na ovom području površine od oko 10 kvadratnih kilometara.

Ipak, policija je nastavila intenzivan operativan rad u cilju utvrđivanja svih činjenica i okolnosti u vezi sa nestankom deteta, o čemu će javnost biti blagovremeno obaveštena.

Tako se radi kada su ovakvi slučajevi u pitanju, mora da se ispitaju svi njihovi kontakti, da li su možda u sve ovo umešane neke treće osobe, za koje roditelji nisu znali. Ili nisu bili svesni uopšte tuđih planova, tako da će istraga ići i dalje. Naravno, radiće se na tome dok se ne otkrije gde je nestala devojčica i uopšte da li je nestala, da li je oteta i šta se dogodilo sa njom“, javio je Tanjugov izveštač sa terena.

28. mart – treći dan potrage

08.32 Prvo oglašavanje spasioca koji je tragao za Dankom 

Spasilac Dejan Ševković iz Gorske službe spasavanja (GSS) bio je gost RTS, i tom prilikom je pričao o potrazi za malom Dankom u kojoj je učestvovao više od 20 sati.

– Možemo reći da je veliki deo pretražen, ali uvek postoji pet do deset odsto verovatnoće za koje ne smemo da potvrdimo da dete nije tu – kaže Ševković.

Ševković je rekao u Jutarnjem programu RTS da je teren bio težak za pretraživanje, jer ima šikare i gustog rastinja i dosta mesta gde ne može fizički da se prođe, te su na ta mesta slali pse. Psi, objasnio je, laju na osobu koju pronađu sve do momenta dok vodič ne dođe na tu lokaciju, ali se to juče nije desilo.

On je rekao da je dobro funkcionisala saradnja između različitih službi, a da su meštani bili raspoloženi da pomognu, ali su samovoljno radili neke stvari, za šta nisu dobili naređenja.

– Vrlo je bitno da meštani u ovakvim situacijama prate tok pretrage i da čekaju od vođe pretrage uputstva šta je njihovo zaduženje taj dan na terenu – rekao je Ševković.

Na pitanje sa koliko sigurnosti se može tvrditi da se dete ne nalazi u toj oblasti, Ševković je rekao da se uvek mora ostaviti verovatnoća od 10 odsto da je drugačije.

– Možemo reći da je veliki deo pretražen, ali uvek postoji tih nekih pet do deset odsto verovatnoće, koje ne smemo da potvrdimo da dete nije tu, iz raznih faktora. Postoji situacija kada vetar ne donosi miris na stranu odakle dolazi pas, nego nosi miris na drugu stranu. Postoji situacija da je tu neko prošao i u tom momentu se možda nije okrenuo, a neko je bio u nekoj rupi ili u šumi, u žbunju, tako da uvek moramo ostaviti tih 10 odsto da ne smemo da garantujemo da nije tamo – kaže on.

08.43 MUP izdao važno saopštenje

Ministarstvo unutrašnjih poslova, povodom slučaja nestanka dvogodišnje devojčice Danke Ilić u Banjskom Polju, apelovalo je na medije da ne objavljuju neproverene i netačne informacije jer na taj način ugrožavaju istragu, čiji je cilj da se devojčica što pre pronađe.

11.34 Ispred kuće kod koje je nestala stigao bager, policija postavila šator 

Kako smo saznali sa lica mesta, policijske ekipe okružile su kuću porodice Ilić u Banjskom polju, dok je ispred nje stigao i bager. Policija je pretraživala sve šahtove u okolini kuće i okopavala teren lopatama. Pripadnici MUP postavili su i šator ispred pojate.

Kako smo saznali sa lica mesta, bager je iznosio velike količine šuta i smeća sa poseda na kom je Danka nestala. Pretražen je svaki deo imanja.

Ispred kuće stigli su i vatrogasci, a teren je prethodno pretražen termovizijskim kamerama. Na lice mesta stigao je bager kako bi se teren očistio jer se u blizini nalazi deponija, te da bi bio pregledniji. 

12.47 Otkrili smo 5 novih puteva istrage

Nakon što je MUP obustavio pretragu terena i što su pretražili 10 kilometara,  istragu usmerili u drugom pravcu:

– Prema poslednjim nezvaničnim informacijama, ovo trenutno proverava i radi policija,

– Upoznavanje sa profilom porodice, sa ulogama roditelja, pribavljanje informacija od komšija i Centra za socijalni rad kako ta porodica funkcioniše,

– Razgovor sa širim članovima porodice,

– Informativni razgovor od strane stručnih inspektora i prepoznavanje istinitosti iskaza i uočavanje nelogičnosti ili praznina – ponavljanje u određenim vremenskim intervalima ista pitanja,

– Upoređivanje iskaza sa rezultatima “tehnicke podrške” komunikacije telefona, kretanje telefona,

– Kriminalistička obrada sa lica mesta.

Nezvanično, telefon Ivane Ilić je na veštačenju.

18.43 Tri osobe uhapšene u Bosni zbog zbog sumnje da su povezane sa nestankom male Danke

Pripadnici FUP-a lišili su slobode tri osobe po aktu Interpola Beograd, za koje se sumnja da su putem TikToka objavile da su povezane s nestankom devojčice Danke Ilić (2) u Srbiji, saznaje “Avaz”.

Kako saznaje avaz, uhapšeni su na području opštine Hadžići. Jedan od uhapšenih se zove Basar i on je državljanin BiH. Istražitelji Odseka za Sajber kriminal Federalne uprave policije (FUP) locirali su putem IP adresa osobe koje su tražile 50.000 konvertibilnih maraka (oko 25.000 evra) za otkrivanje tih informacija.

Uhapšeni su Bashar Tufankiji, Zakuan Tufankiji i Muhamed Tufankiji.

19.52 Bratislav Gašić helikopterom stigao u Bor

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Bratislav Gašić po prvi put je 28. marta stigao helikopterom u Bor.

29. mart – četvrti dan potrage

07.52 Stiglo hitno pojačanje, spasioci sa psom ispred kuće kod koje je nestala Danka

Dva Specijalistička tima za spasavanje iz ruševina iz Beograda i Novog Sada, Sektora za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova su stigli u Banjsko Polje i rano jutros započeli detaljnu pretragu terena oko kuće ispred koje je nestala dvogodišnja devojčica Danka Ilić.

Timove čini 18 vatrogasaca-spasilaca sa 5 terenskih vozila i spasilačkim psom. Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova kontinuirano preduzimaju sve mere i radnje na pronalasku devojčice i utvrđivanju svih činjenica i okolnosti njenog nestanka.

Objavljen je i snimak na kom se vidi kako je tekla pretraga.

09.43 Teška mehanizacija stigla ispred kuće, nastavljeno čišćenje terena 

Čišćenje terena nastavljano je i sledećeg dana, a na lice mesta stigla je teška mehanizacija. Kako su javili naši reporteri ponovo su iznesene velike količine smeća i šuta. Na raščišćavanju su radili mašina kombinirka i kamion. Kombinirka je bager-utovarivač, višenamenska mašina kojom se može kopati, nasipati ili prenositi materijal.

Ispred kuće su i dalje bile ekipe pripadnika MUP, koje su neumorno pretraživale teren. Policijska i vatrogasna kola ceo dan su dolazila i odlazila sa terena gde je poslednji put viđena.

11.42 Ekskluzivno za Telegraf se oglasio jedan od spasilaca koji je prvi tragao za Dankom

Kako su protekli prvi sati i dani, koliko su teren i loše vreme uticali na potragu za devojčicom, ali i kako su se oni osećali za Telegraf je otkrio spasilac Gorske službe Aleksa Gluščević.

“Profesionalno se mora pristupiti svemu, bez obzira na to što je u pitanju malo dete svemu se mora pristupiti hladne glave. Uradili smo sve potrebne analize za tok pretrage i počeli da je tražimo”, istakao je spasilac Gluščević.

Kako navodi, njegova ekipa bila je druga koja je na teren stigla u pet ujutru kada je krenuo drugi dan potrage.

“Pre nas su takođe spasioci iz stanice Bor koje je predvodio naš šef stanice Danijel Aleksić bili na terenu i naša tri potražna psa. Prvo su naši ljudi pretražili sve, pa potražni psi, pa smo i mi sutradan u saradnji sa MUP-om i žandarmerijom opet pregledali sve”, napominje naš sagovornik dodajući da je pregledana ogromna površina.

Iako je teren brdovit za odraslog čoveka nije toliko nepristupačan jer nema nekih eksponiranih delova, kao na primer litice, međutim kako naš sagovornik otkriva, tog jutra padala je kiša i blato je bilo svuda pa nije bilo najlakše kretati se po takvom terenu.

“Što se tiče kretanja deteta, svi parametri se moraju uzeti u obzir, sve je moguće na nivou statistike , pa na osnovu toga i tražite”, priča Gluščević.

12.24 Nastavljeno ispitivanje majke 

Ivana Ilić, ponovo je dovedena je u policiju u Bor. Kako smo nezvanično saznali, ona nije osumnjičena.

Odgovarala je na pitanja o detetu, navikama, odnosu sa suprugom, sa porodicom, rođacima, prijateljima…

Policija je sa majkom otišla na mesto gde je poslednji put videla devojčicu.

13.59 Otkriveni rezltati poligrafskog testiranja Miloša Ilića 

Miloš Ilić prošao je poligrafsko ispitivanje.

15.33 Spasioci i pas Zigi napustili mesto potrage oko kuće 

Čitava ekipa spasilaca i pas Zigi napustili su mesto potrage oko kuće kod koje je nestala Danka Ilić. Kolona vozila napustila je lice mesta i uputila se u nepoznatnom pravcu.

Prethodno, spasioci su pretražili i podzemne tunele u blizini kuće kod koje je nestala devojčica.

Hodali su tamnim i hladnim hodnicima, preko 70 sati na terenu, tražili, ali nažalost i dalje ni traga ni glasa od deteta.

20.16 Drugo oglašavanje oca 

Miloš Ilić, otac nestale devojčice oglasio se oko 19 sati na društvenoj mreži Instagram. Naime, on je objavio fotografiju svoje nestale ćerkice Danke i stavio emotikone sklopljenih ruku koji simbolizuju molitvu. Time je poručio da se moli i nada srećnim vestima.

30. mart – peti dan potrage

09.30 Očišćen prostor na kom je Danka poslednji put viđena 

Nema više crvenih kombija spasilaca, bezbroj policijskih automobila, ni bagera koji podižu buku i prašinu. Mesto na kome je mala Danka Ilić nestala, kućica i senik u naselju Banjsko polje, pusto je i tiho,javio je reporter Telegrafa sa lica mesta. . Čitav prostor je detaljno očišćen i uređen, a praznina koja je ostala govori više od reči – šanse da se Danka krije u kršu i lomu, granju i senu, više gotovo da nema.

Prisustvo policije je smanjeno i u naselju, ali lice mesta je i dalje obezbeđeno.

09.53 Prvi snimak kuće iz drona 

Dva helikoptera danas su nadletala Banjsko Polje oko mesta na kom se sumnja da je nestala dvogodišnja devojčica Danka Ilić. Mrklu tišinu prekinuo je snažan zvuk letelica, koje su napravile krugove iznad terena koji je u prethodnim danima pretražen sa zemlje. Kako smo saznali, po nalogu ministra Gašića, helikopteri MUP će danas nadletati i opservirati širu oblast oko rejona u kom je devojčica nestala.

Kako su javili naši reporteri sa lica mesta jedan je leteo vrlo nisko iznad kuće kod koje je poslednji pu viđena mala Danka. Oni su nadletali i okolne šume.  Šuma se sastoji od relativno tankih stabala, a po zemlji je još mnogo opalog lišća. Vremenski uslovi za pretragu šume, kao i doba godine su idealni – suvo je, nema ozelenelog niskog rastinja, a preglednost je takođe dobra.

16.57 Otac na operativnom razgovoru 

Otac nestale Danke Ilić stigao je ponovo u policijsku stanicu u Boru, gde su ga dopratili roditelji. On je dao iskaz. To je deo standardne procedure, ali on nije preveden.

31. mart – šesti dan potrage

08.41 Policija pretražila novu lokaciju  – Brestovačku reku

Pripadnici MUP-a, tokom potrage koja je ušla u šesti dan, pretražili su deo Brestovačke reke. Ona se nalazi na samo tri kilometra od kuće kod koje je poslednji put viđena devojčica. Kako su javili naši reporteri sa lica mesta, u ovom području vlada jeziva tišina i sve je mirno.

Deo oko reke, kako se može videti, izgleda poprilično “neuredno”, granje i smeće se nalazi na sve strane.

12.23 Vučić objavio da se pojavio novi trag u istrazi 

Predsednik Srbije ju;e je u Batajnici prokomentarisao rad policije na nestanku Danke Ilić i naveo da se 31. marta oko 3 sata ujutru pojavio novi trag u istrazi.

“Hoću da se zahvalim policiji koja danonoćno radi. Kada se u pola tri kao noćas pojavio novi trag, oni izveste i mene. Do pola pet su svi na svojim mestima. Svaka im čast na posvećenosti, koliko se ljudi bore za jedan divni život. Svakog bogovetnog dana. Nadam se da će uspeti da rasvetle i taj slučaj“, rekao je Vučić.

12.34 Telegraf.rs objavljuje snimak na kom se nalazi devojčica koja liči na Danku 

Devojčica za koju se sumnja da je možda Danka je viđena u pratnji dve Rumunke u Beču, saznao je Telegraf.rs. Policija je noćas kontaktirala austrijske kolege i poslala Europolu sve podatke i snimak. Kako saznajemo, intenzivno se radi na identifikaciji i lociranju devojčice.

Čovek koji je snimio dve žene sa devojčicom za koju se sumnja da je Danka Ilić je poreklom iz Srbije i radi u Beču. On je pokušao da popriča sa dve žene koje su govorile rumunski jezik. One su dozivale dete koje je bilo sa njima, ali se ono nije odazivalo na to ime.

Kako se na snimku može videti, dve žene sa torbama stoje na ulici, a oko njih se igra malena devojčica koja podseća na Danku.

Ujak Danke Ilić, Stefan Dragomirović, ekskluzivno je za Telegraf otkrio da ne može da potvrdi da je reč o njegovoj sestričini. 

Komšije takođe nisu mogle da potrvde tu informaciju.

Bečom se proširio apel da ukoliko bilo ko ima informaciju o tome gde se mala Danka nalazi kontaktira policiju, a s obzirom na to da nije potvrđeno da li je na snimku devojčica iz Bora, objavljen je opis Danke koji može da pomogne. Naime, nestala Danka ima bradavicu, viseću, dužine oko jedan centimetar na resici levog uha, na strani ka licu, i mladež na nadlaktici leve ruke, sa spoljne strane ka leđima, nepravilnog oblika u boji za nijansu tamnijoj od boje kože.

18.48 Za Dankom tragaju bečka policija i Interpol 

Kriminalistička služba pokrajine Beč pokrenula je istragu u slučaju nestanka dvogodišnje Danke Ilić iz banjskog Polja kod Bora, a među nestalima na Interpolovoj poternici našla se i malena Danka Ilić (2). Dat je detaljan opis i imena roditelja.

U pitanju je žuta potraga, odnosno potraga za nestalim licima. U ovom slučaju, podaci se mogu menjati na svakih sat vremena, odnosno mogu biti ažurirani.

1. april – sedmi dan potrage

08.54 Ispred kuće kod koje je nestala Danka osvanula jedna stvar

Na mestu gde je prijavljen njen nestanak jedino novo što smo jutros zatekli jeste gomila uglja ili druge čvrste crne materije. Ova gomila delimično je prekrivena belim najlonom. Nije najjasnije šta bi ovo moglo da bude, budući da je kuća prethodnih dana detaljno čišćenja.

10.05 Novi trag istrage – vatrogasci češljali deponiju na Starom banjskom putu – nisu ništa našli

Pojavio se novi trag istrage o nestanku male Danke Ilić. Vatrogasci “češljaju” deponiju na Starom banjskom putu.

Kako javlja naš reporter, tamo je više policijskih kola i pretražuje se velikom brzinom.

12.14 Majka, otac i cela bliža porodica nestale Danke (2) u policiji

Majka, otac, ujak i drugi članovi porodice male Danke i ovog dana bili su u policiji kako bi odgovarali na pitanja za slučaj da imaju informacije koej bi mogle da pomognu tokom istrage. U pitanju su razgovori na koje oni odlaze u svojstvu građana.

– U ovakvim situacijama je sasvim opravdano da roditelji, članovi porodice, prijatelji i druga lica sa kojima su bliski i koji su imali informacije o životnim okolnostima, budu u više navrata u policiji, jer mogu dati korisne informacije u cilju utvrđivanja motiva i razjašnjenja svi drugih okolnosti događaja – objašnjava izvor Telegrafa.

16.22 Policija legitimisala sve koji ulaze u Banjsko Polje

Policija u Banjskom Polju i juče je motrila na sve koji ulaze u mesto. Kako je javio naš reporter sa lica mesta, saobraćajna policija legitimiala je ljude i u samom Banjskom Polju.

“Situacija nije opsadna, ali svi meštani i prolaznici su pod budnim okom”, opisuje naš reporter sa terena.

(Telegraf.rs)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *