NOVČANICA SA “GREŠKOM” Znate Li Ko Je Tužni Dječak Sa Monete Od 50 Dinara Iz Stare Juge

Smatra se da je posljednja serija novčanica sa natpisom i grbom SFR Jugoslavije

Nakon monetarne reforme 1990. godine i uvođenja “Markovićevog” dinara, svjetlo dana je ugledala i nova novčanica od 50 dinara sa likom dječaka.

Novčanica je prvi put svjetlo dana ugledala u julu 1990. godine, a povučena je u julu 1992, godine, što znači da je nastavila da bude u opticaju i u SRJ, nakon raspada SFRJ. Na njoj se nalazi lik malog dječaka, a ona se stilski oslanja na jugoslovenske novčanice novijeg, modernijeg dizajna iz sredine 1980-ih. U numizmatičkoj zajednici već neko vrijeme kruže priče o tome ko je misteriozni dječak sa ove novčanice, piše portal Numizmatika.net.

Ova novčanica je nastala nakon Markovićevih reformi iz 1990. godine. Smatra se da je posljednja serija novčanica sa natpisom i grbom SFR Jugoslavije. Preovladavajuća boja je ljubičasto siva. Ovaj dizajn je postojao i na dvije novčanice iz SR Jugoslavije, nakon čega ovaj dječak više nije viđen u opticaju.

Dječak ima četiri, do pet godina, po procjeni numizmatičara. U središtu se nalazi grb države smešten unutar cvijeta, a iznad grba piše da je novčanicu izdala Narodna banka Jugoslavije na ćirlici, latinivi i na makedonskom jeziku.

Iako se sa sigurnošću ne može reći, smatra se da je ovaj dječak ustvari sin autora novčanice, Dragiše Andrića. Neki, koji su bili upućeni i upoznati sa situacijom, navodno su izjavili da je dječak sa novčanice identičan Andrićevom sinu. Ipak, to ostaje samo u sferi nagađanja.

Pojedini smatraju da je dječak zabrinut zbog tadašnje ekonomske i političke situacije u SFR Jugoslaviji. S obzirom na to da je kriza razarala državu, dječak je te, 1990. godine, izražavao svoju zabrinutost. Tu postoji i jedan paradoks. Na zadnjem dijelu novčanice su prikazane rascvjetale ruže što je simbol prosperiteta. Poznat je narodni izraz, kada nekome dobro ide, narod kaže “cvjetaju mu ruže”. Rascvjetale ruže i zabrinuto lice ne idu baš jedno s drugim, smatraju numizmatičari.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *