Cimet je zdraviji od češnjaka

Stručnjaci tvrde da je cimet jedna od najsvestranijih biljaka, koja između ostalog pomaže u borbi protiv dijabetesa.

Richard Anderson, nutricionista i biohemičar iz Beltsville centra za istraživanje ishrane u Sjedinjenim Državama, istraživao je cimet skoro dvadeset godina i iz velikog iskustva zaključuje: “Cimet je bolji od češnjaka. Mnogo je bolji!”

Uljne tvari sadržane u cimetu odgovorne su za specifičnu aromu i ukus, ali vodotopljivi polifenoli mnogo su važniji za zdravlje, kaže Anderson, koji ih je izolirao i opisao pomoću masovnih i NMR spektroskopskih metoda i dokazao da ove tvari povećavaju brzinu metabolizma ovisnog o glukozi. o insulinu otprilike 20 puta.

Anderson navodi da cimet ima antioksidacijska, antibakterijska, anti-upalna i antikancerogena svojstva. Osim toga, može smanjiti krvni pritisak, holesterol, pa čak i količinu tjelesne masti. On vjeruje da cimet pomaže u sprečavanju Alzheimerove bolesti jer je u nedavno objavljenom istraživanju opisao sposobnost ekstrakta cimeta da inhibira neke od toksičnih nakupljanja proteina za koje se zna da se pojavljuju u mozgu pacijenata.

Potrebne dnevne doze cimeta nisu velike. Možete ga uzimati kao dodatak soku, doručku i kavi ili u obliku tableta jednom dnevno.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *