Koliko puta trenirati tjedno

Vježbajte, vježbajte i samo vježbajte – čujemo sa svih strana! Vježbanje je stvarno zdravo za fizičko i mentalno zdravlje. Osim toga, vježbanje nam daje sjajan izgled. Apsolutno nema razloga da ne odvojite malo vremena za fizičku aktivnost. Pitanje je koliko trebamo vježbati?

Kao i u svemu, nešto takvo je prilično individualno. Međutim, znanstvenici su došli do jednog rezultata, odnosno došli su do podataka koliko dana u tjednu trebamo posvetiti vježbanju kako bismo bili najzdraviji. Rezultati će vas jako iznenaditi!

Intenzitet je omjer težine kojom trčite seriju i maksimalne težine koju možete jednom podići (1RM). U trčanju je omjer brzine kojom se krećete u odnosu na maksimalnu brzinu koju možete razviti.

Što je veći intenzitet vašeg treninga, više vremena će vam trebati za odmor. To je činjenica. Čak i ako ste na svojoj mogućoj kemiji ovoga svijeta, ne možete srušiti rekorde na čučnjevima ili klupama u dva ili tri dana zaredom. Dakle, ako je intenzitet vrlo visok, u mnogim je slučajevima sasvim dovoljno udarati mišić jednom tjedno.

Volumen predstavlja ukupno opterećenje koje ste podigli na treningu. Dakle, broj serija puta je broj ponavljanja puta težine. U trčanju je to kilometraža.

Vjerojatno vam je jasno da ne možete istovremeno trenirati s velikim intenzitetom i glasnoćom. Ako su vježbi duži, veće zapremnine, nećete moći gurnuti najveće moguće utege i uvijek ćete otkazati.

Ako već razdvajate mišićne zabave i želite ih udarati 2-3 puta tjedno, obujam ovih vježbi mora biti manji nego ako vježbate jednom. Ne možete prijeći od 20 setova tjedno za noge do 60. To ne dolazi u obzir.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *