Širom Evrope uvedene nove oštrije mere

Evropa se guši u pandemiji covida-19 te sve više zemalja uvodi policijski sat, u Španjolskoj je premašen broj od tri milijuna zaraženih, a srednja i istočna Europa ruše rekorde po broju novozaraženih, prenose u petak agencije.     

U tjednu do 16. listopada Engleska je svakodnevno imala gotovo 35.000 novih slučajeva zaraze koronavirusom, a tjedan ranije oko 27.900.

Velika Britanija

Od 17 sati po srednjoeuropskom vremenu više od tri milijuna stanovnika Walesa će do 9.  studenoga morati “ostati kod kuće”. Wales će tako biti prva britanska pokrajina koja je posegnula za mjerom karantene.

Zatvorit će se svi dućani koji nisu od životne važnosti, no učenici osnovnih škola i neki razredi gimnazija moći će se vratiti u školu početkom studenoga, nakon školskih praznika. Vlada premijera Borisa Johnsona pokušava izbjeći opću karantenu u Engleskoj, no od sada oko polovice stanovništva, 29 milijuna, živi pod raznim lokalnim ograničenjima.

Španjolska

Španjolska – 3.000.000 zaraženih. U Španjolskoj je sveukupan broj slučajeva covida-19 premašio tri milijuna, objavio je premijer Pedro Sanchez.

Regionalne vlasti Madrida danas su najavile da od subote stupa na snagu zabrana okupljanja između ponoći i šest sati ujutro. Više španjolskih regija razmišlja o uvođenju policijskog sata kako bi se obuzdala pandemija covida-19, no premijer u petak nije najavio tu mjeru, već je pozvao građane na odgovorno ponašanje. 

Poljska

Poljska – crvena zona. Od subote cijela Poljska  postaje crvena zona, s djelomičnim zatvaranjem osnovnih škola i restorana. 
Poljska je u 24 sata zabilježila 13.632 nova slučaja zaraze, rekordan broj u jednom danu, objavilo je ministarstvo zdravstva, a vlada je istodobno najavila dodatne mjere za sprečavanje covida-19, bolesti koju uzrokuje virus SARS-CoV-2.

Broj smrtnih slučajeva pao je u istom danu na 153, s rekordnih 168 dan ranije. Poljske vlasti odlučile su zatvoriti sve kafiće i restorane na dva tjedna te ograničiti javna okupljanja na pet osoba. 

Polovica zemlje, posebice veliki gradovi s okolicom, je crvena zona još od prošle subote, a sada se ta mjera proširuje na cijelu zemlju.
“Od subote cijela Poljska postaje crvena zona”, objavio je premijer Mateusz Morawiecki na virtualnoj konferenciji za novinare.

Francuska

Francuska – policijski sat za 46 milijuna. Francuska vlada uvodi policijski sat u dvije trećine države, za 46 milijuna ljudi, od petka navečer, u trajanju od šest tjedana, nakon rekordnih 41.622 novozaražena u jednom danu. Ukupno je broj zaraženih premašio milijun. U Europi samo Španjolska i Rusija imaju slične brojeve. Prije tjedan dana policijski sat bio je uveden u Parizu i osam drugih gradova u Francuskoj, a sada se širi na 38 drugih područja i trajat će svaki dan od 21 sat do 6 ujutro.

Nizozemska

Nizozemska – novi rekord 10.000. Broj zaraženih koronavirusom u Nizozemskoj skočio je za gotovo 10.000 u 24 sata, što je novi rekord, prema podacima nacionalnog Instituta za javno zdravlje (RIVM) u petak. Vlada je uvela djelomične mjere zatvaranja 14. listopada, uključujući zatvaranje svih barova i restorana u zemlji.

Švicarska

Švicarska – više od 100.000 zaraženih. Švicarska, država od 8,6 milijuna stanovnika, u petak je imala novi rekord infekcija covidom-19 pa je ušla u klub 50 drugih zemalja u kojima je ukupan broj zaraženih premašio 100.000. Ukupno potvrđen broj zaraženih u Švicarskoj i susjednoj Kneževini Lihtenštajn narastao je za 6634, na 103.653, a broj umrlih za deset, čime je ukupno 1877 umrlih, objavile su zdravstvene vlasti.

Slovačka

Slovačka od subote uvodi djelomični lockdown u trajanju od tjedan dana i dopušta samo odlaske na posao, nužnu kupnju i nastavu za mlađu djecu. Slovačka je u četvrtak, s 2581 novim slučajem zaraze, također oborila rekord broja zaraženih u jednom danu.

Češka

Premijer Andrej Babiš zatražio je ostavku ministra zdravstva  Romana Prymule pošto je objavljena fotografija na kojoj ministar izlazi iz restorana koji je trebao biti zatvoren. Češka je u četvrtak imala 14.150 novozaraženih, nešto manje od rekordnih 14.960 dan ranije, pokazuju podaci ministarstva zdravstva. Češka se bori s najvećim porastom covida-19 u Europi i od ožujka je zabilježila sveukupno 223.065 oboljelih. Do četvrtka je umrlo ukupno 1845 ljudi zaraženih koronavirusom.

Ukrajina

Ukrajina bilježi novi rekord od 7517 zaraženih u jednom danu, objavilo je u petak vijeće za nacionalnu sigurnost. Dan ranije su bila 7053 novozaražena te se ukupan broj popeo na 330.396.

U četvrtak je umrla 121 osoba, a dan ranije 141. Ukrajina od početka listopada svakodnevno bilježi preko 5000 novih slučajeva zaraze. Veliki porast u broju zaraženih nagnao je vladu da stroge restrikcijske mjere produlji do kraja godine.

Belgija

S više od 270.000 zaraženih i 10.500 umrlih, Belgija je, s 11,5 milijuna stanovnika, među europskim državama najteže pogođenima virusom u odnosu na svoje stanovništvo. Pokrajina Liege postala je sredinom listopada najteže pogođena zona.

Italija

Talijanska regija Campanija uvodi lockdown i poziva nacionalnu vladu da slijedi njezin primjer. Dnevni broj zaraza u Italiji raste od početka mjeseca, a u četvrtak je dosegnuo rekordnih 16.079 te se strahuje da će izmaknuti kontroli u toj zemlji koja je među državama s najvišom stopom smrtnosti od covida-19. Talijanske regije Lazio i Campania počinju policijski sat u petak, dan pošto je stupio na snagu u sjevernoj pokrajini Lombardiji. 

Portugal

Uveden je lockdown u tri sjeverna okruga, a u cijeloj zemlji uvode se ograničenja kretanja za idući vikend, kada se obilježava Dan mrtvih

Grčka

Policijski sat uveden je u Ateni i drugim regijama. Stupa na snagu u subotu i primjenjuje se od 00:30 do 05:00 ujutro

Rusija

Zdravstvene ruske vlasti u petak su potvrdile 17.340 novozaraženih, od kojih je 5478 u Moskvi. Od početka pandemije u Rusiji je od covida-19 oboljelo 1.480.646 ljudi. U posljednja 24 sata umrle su 283 osobe, a sveukupan broj umrlih dosegnuo je 25.525.

Njemačka

U protekla 24 sata potvrđena su 11.424 novozaražena, što daje naslutiti da je stanje stabilno i pod kontrolom. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *